Brajkovič se noče izpostavljati. Na spletu je čivknil, od kod ideja, da bo on vodil slovensko reprezentanco. Hoče biti enak med enakimi. Drugih dilem Hvastija ne odpira. Pravi, da sedmerico za cestno dirko v Valkenburgu naslednjo nedeljo, 23. septembra, lahko spremeni še dan pred startom 261 kilometrov dolgega maratona, a le ob nenadejanih dogodkih. Verjame v imena, ki jih je že pred več kot tednom dni razkril najprej za Dnevnik. Borut Božič, lani sedmi na Kozjem griču, bo po selektorjevo glavni odgovorni za rezultat. Namestnik je Grega Bole. V Jureta Kocjana, Marka Kumpa in Luka Mezgeca verjame, "da bo lahko z njimi vsaka taktična kombinacija za Slovenijo dobra". Kristijan Koren bo vozil TTT, TT in "road", kot so oznake za discipline. "Vem, da bo posamična vožnja na čas (sreda, 19. september, op. p.) edina priložnost, da naredim nekaj zase. Na preostalih dveh bom le izpolnjeval naloge," je takoj po prihodu iz Kanade prišel povedat Primorec. Simon Špilak, drugi Slovenec na lestvici WorldToura, je selektorja kar sam poklical, da želi zraven v edini valoviti del Nizozemske, a je za zdaj le prva rezerva. To o moči reprezentance pove vse.

V stavku Martina Hvastije, da imamo visoke cilje, kolajno pa žal dobijo le trije, je še bližje sanjska mlada generacija. "Trasa je še bolj zame, kot je bila na evropskem prvenstvu," pravi aktualni evropski prvak med mlajšimi člani Jan Tratnik. Jan Polanc čaka na veliki trenutek. "Vem, da sem favorit," prizna Matej Mohorič, up iz Podblice, kakršnega Slovenija še ni imela. V zadnjem času je zmagal na šestih uglednih mednarodnih dirkah, skoraj zapored. Tudi Gilbert, Boonen, Valverde so pred njim kot favoriti lahko skrijejo.

Tudi dame, mladinka Urška Kalan, kronometristka Tjaša Rutar, olimpijka s težko ponovljivim 22. mestom Polona Batagelj, Urša Pintar in Petra Zrimšek so podvržene visokim standardom njihovega selektorja Gorazda Penka.

Prvi vrhunec bo že svetovno prvenstvo profesionalnih ekip v ekipnem kronometru v nedeljo, s katero je UCI vrgla motiv in pomirila doslej zapostavljene velike sponzorje, ki se v času SP niso dovolj videli. To bo "liga prvakov". Za slovensko kolesarstvo je tudi nastop Adrie Mobil del prigaranega ugleda, spomladi le tiha želja. Marko Kump bo kot najboljši kolesar sezone zunaj WorldToura imel čast dve nedelji nositi belo majico Europa Toura. Matej Mugerli (tudi tretji rezervist za cestno dirko), Matej Gnezda, Kristjan Fajt ter Varaždinca Kristijan Đurasek in Rado Rogina, dve tretjini hrvaške reprezentance, se za 53 kilometrov dolge razgibane trase med Sittardom in Valkenburgom pripravljajo ves drugi del sezone. "Prehiteli bomo vsaj pet ekip ProToura," je navrgel trener Boštjan Mervar.