Bolt si je v zadnjih letih povsem pokoril sprintersko konkurenco in je bil vsaj na velikih tekmovanjih praktično nepremagljiv. V zadnjih štirih letih je osvojil šest zlatih olimpijskih medalj, občutno pa je izboljšal tudi svetovna rekorda v teku na 100 in 200 metrov.

Meja desetih sekund zanimiva le še za belce

Najboljši svetovni sprinterji so v zadnjem obdobju toliko napredovali, da se o meji desetih sekund skorajda ne govori več, saj je denimo Bolt to mejo presegel že 32-krat, enako pa je uspelo tudi Tysonu Gayju. Še veliko bolj impresiven je dosežek Boltovega rojaka Asafe Powella, ki je pod desetimi sekundami tekel že 80-krat.

Meja 10 sekund je sedaj zanimiva le še za belce, saj je do sedaj hitreje tekel le Francoz Christopheu Lemaitreu, ki mu je to uspelo leta 2010. Temnopolti sprinterji pa že dolga leta tečejo pod to mejo, natančneje vse od leta 1968, ko je na olimpijskih igrah v Mehiki to kot prvemu uspelo Jimu Hinesu, skupaj pa je dosežek, krajši od desetih sekund, uspel že 83 temnopoltim atletom.

Človek s skupnimi močmi že tekel 9,44, Bolt pa je skoraj popoln

Nedavne analize so pokazale, da bi popolna izvedba teka na 100 metrov danes prinesla čas 9,44 sekunde. Znanstveniki in analitiki so tek razdelili na 10 enakih delov (po 10 metrov), nato pa sešteli najboljše čase različnih atletov v vsakem od teh delov in tako dobili čas 9,44, ki je za 14 stotink sekunde hitrejši od trenutnega Boltovega svetovnega rekorda. A očitno, se lahko nadejamo še hitrejšega teka.

Novinar ESPN-a John Brenkus in specialist za športno medicino dr. Bassil Aish, ki sodelujeta v oddaji Sport science (športna znanost, op. p.), sta s pomočjo računalnika in številnih zbranih podatkov prišla do modela popolnega sprinterja, ki pa je, morda niti ne tako presenetljivo, precej podoben Boltu. Jamajčan naj bi po višini in telesni masi ter razmerjih mišic od idealnega modela odstopal le za 3,7 odstotka, to pa je tudi razlika med Boltovimi zmožnostmi in potencialom človeka.

Tek pod devetimi sekundami?

Analiza je pokazala, da bi človek v idealnih pogojih in ob idealni izvedbi lahko 100 metrov pretekel v času 9,02 sekunde, za dodatne tri stotinke do sanjskega dosežka pa bi po mnenju Brenkusa poskrbela izjemna motivacija in želja atleta po prebitju magične meje devetih sekund.

A ne pričakujte, da se bo to zgodilo kaj kmalu. Za tak napredek in dosežek bi človek lahko potreboval celo stoletja.