Urejeno razmišljanje, ki zagotavlja, da svoje mnenje povedo prav vsi člani tima, hkrati pa se čas zbiranja najbolj primernih idej, ki lahko v kratkem času zaživijo kot inovacije, občutno skrajša, zagotavljajo metode kreativnega razmišljanja, ki jih je v osemdesetih letih razvil dr. Edward de Bono. In prav ta mož, avtor metode Šest klobukov in Lateralno razmišljanje, bo naslednji teden spet v Sloveniji. Organizacijo obiska tega pomembnega misleca v sredo in četrtek, 19. in 20. septembra, je prevzela mag. Nastja Mulej, edina licencirana trenerka metod kreativnega razmišljanja po de Bonu. 


Dr. Edward de Bono bo tokrat v Sloveniji sicer že petič. Avgusta 2003 in 2005 je imel ekskluzivno predavanje stotniji ljudi z vsega sveta v gledališču Tartini v Piranu v okviru interdisciplinarnega kreativnega srečanja Ideas Campus. Leta 2010 je, podobno nepričakovano kot tokrat, predaval 500 ljudem, ki so se zbrali na Ekonomski fakulteti, jeseni 2010 pa je bil gost kongresa Združenja Manager, dan za tem pa je imel še srečanje za 100 ljudi, ki ga je organiziral Zavod Ypsilon. „Tokrat pričakujemo najbolj interaktivno in dostopno srečanje doslej, saj smo prosili ljudi, naj pošljejo vprašanja, na katera želijo njegove odgovore. De Bono zdaj ni več neznanka v Sloveniji, marsikomu so njegovi pogledi po vseh teh letih blizu in bi verjetno želel prodreti tudi v podrobnosti. Zdaj bo ta možnost,“ je poudarila mag. Nastja Mulej.

Zato, da bi uspeli dogodek zares izvesti kar se da dvosmerno, Mulejeva udeležence srečanja z dr. de Bonom prosi, da ob prijavi na info@deBono.si pošljejo tudi svoje vprašanje. „Verjamem, da bodo prišli tisti, ki so prebrali vsaj eno njegovo knjigo in vsaj en moj članek ter morda obiskali vsaj eno delavnico razmišljanja, ter se trudijo spremeniti svoj način razmišljanja v skladu z njegovi ugotovitvami o bolj sistematičnem, kreativnem, konstruktivnem sodelovanju in delovanju.“


„Glavna ovira razmišljanja je zmeda,“ opozarja dr. de Bono, svetovna avtoriteta na področju konceptualnega razmišljanja in učenja razmišljanja kot veščine. „Preveč stvari želimo naenkrat. Tako se istočasno v nas gnetejo čustva, informacije, logika, upanje in kreativnost... Kot če bi žonglirali z več žogicami naenkrat." In rešitev? Šest klobukov razmišljanja! De Bono jih uporablja za usmerjen proces razmišljanja, metoda pa je verjetno ena najbolj pomembnih sprememb v človeškem razmišljanju v zadnjih dva tisoč letih, ki temelji predvsem na argumentiranju. Zakaj? Ker nam metoda šest klobukov razmišljanja omogoča voditi razmišljanje in delati samo eno stvar naenkrat – mislec se nauči ločiti čustva od logike, kreativnost od informacij … možganom pa omogočajo, da maksimirajo svojo občutljivost v različne smeri.

In komu vse je Nastja Mulej na delavnicah že podajala prednosti metode Šest klobukov? Tudi politikom in odločevalcem v državi? „Če poenostavimo, gre za 5000 ljudi, preko 50 podjetij, 50 konferenčnih srečanj, 50 izobraževalnih ustanov. Nobeno ni bilo za vladni sektor ali politično stranko. Povsod je šlo za najboljša slovenska podjetja ali najbolj izstopajoče izobraževalne ustanove. Prijavljajo se samo tisti, ki vedo, da lahko še kaj izboljšajo pri sebi, slabi nikoli,“ je med drugim poudarila mag. Nastja Mulej.