Virantova odločitev je politična

Kot je v odprtem pismu Virantu zapisal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, je s to odločitvijo pokazal, "čigav predsednik DZ je in koliko mu razprava v DZ v resnici pomeni". Virantu očita, da je njegova odločitev politična, saj ima predsednik DZ dolžnost, da na zahtevo najmanj četrtine poslancev skliče izredno sejo.

V PS so prepričani, da izjave predsednika vlade Janeza Janše o skorajšnjem bankrotu države zahtevajo razpravo, da so takšno razpravo upravičeni zahtevati ter da jo je DZ dolžan izvesti.

Parlamentarna praksa je bila v preteklosti drugačna

Opozarjajo na Virantovo obrazložitev, da je obravnava odgovornosti predsednika vlade možna le v okviru interpelacije. Kot je zapisal vodja poslanske skupine PS, bi bilo razpravo, ki so jo predlagali, seveda mogoče opraviti tudi v okviru interpelacije, "a povsem iz političnih interesov je izvit zaključek, da te razprave ni mogoče opraviti na izredni seji".

Ob tem je Möderndorfer spomnil, da je bila parlamentarna praksa v preteklosti drugačna, saj je bil DZ v preteklosti priča številnim ocenam dela vlade in predsednika vlade ter pozivom k odstopu.

Kot je še zapisal, predsednik DZ ne more diktirati opoziciji, kakšne sklepe naj predlaga in katerih orodij naj se posluži, vse do takrat, ko bi prestopila meje pristojnosti državnega zbora.

PS ta trenutek ne namerava vložiti nezaupnice vladi

Zato se zdi Möderndorferju presenetljivo, da jih Virant sili, da naj, če želijo opraviti razpravo, ki so jo zahtevali, vložijo interpelacijo oziroma predlagajo nezaupnico vladi. "Pozitivna Slovenija ta trenutek tega ni nameravala storiti. Slovenija mora v kratkem sprejeti pomembne odločitve, s katerimi ni moč odlašati: odločitve glede sanacije bank in strukturne reform," je še zapisal vodja poslancev PS.

Pozitivna Slovenija je namreč minuli teden vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ, na kateri bi razpravljali o finančnem stanju Slovenije in o izjavah predsednika vlade Janeza Janše v medijih glede morebitne tuje finančne pomoči, za katero bi Slovenija utegnila zaprositi v primeru nesprejetja reform in drugih ukrepov.

Ob tem so predlagali dva sklepa. Želijo, da DZ Janševe izjave oceni kot neodgovorne in škodljive ter da poslanci premiera pozovejo, da pri predstavljanju Slovenije nastopa odgovorno in zadržano ter skrbi za pomiritev mednarodne skupnosti in mednarodnih finančnih trgov, če pa tega ni zmožen, da odstopi.

Seja bi bila "eno samo obračunavanje med političnimi strankami"

Virant pa se je v torek odločil, da seje ne bo sklical. Kot je obrazložil, gre namreč pri prvem predlaganem sklepu za uveljavljanje politične odgovornosti predsednika vlade izven institutov, ki jih v ta namen določata ustava in poslovnik DZ. Pri predlogu drugega sklepa pa gre za poziv predsedniku vlade k odstopu, ki prav tako ne sodi v pristojnost DZ.

Predlagateljem pa je sporočil, da imajo, če bodo vztrajali pri sklicu izredne seje, dve možnosti. Lahko uveljavljajo odgovornost vlade v obliki konstruktivne nezaupnice ali interpelacije, če pa želijo razpravo o javnofinančni situaciji, pa naj ustrezno formulirajo sklepe.

Virant je sicer danes ocenil, da bi bila takšna seja, glede na dosedanje izkušnje, "eno samo obračunavanje med političnimi strankami".