Strokovnjaki EU, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) po neuradnih informacijah od Aten med drugim zahtevajo zvišanje starosti za upokojitev in šestdnevni delovni teden, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grški premier Antonis Samaras je za danes sklical sestanek koalicije, saj se vladi izteka čas za dogovor o 11,5 milijarde evrov vrednem paketu varčevalnih ukrepov, če želi dobiti dostop do posojil Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

V dveh letih morajo privarčevati dodatnih 11,5 milijarde evrov

Samaras se trudi prepričati posojilodajalce, da je njegova vlada odločena nadaljevati reforme, ki zaostajajo več mesecev, vendar so zahteve po dodatnih ukrepih povzročile napetosti v koaliciji.

V Atenah morajo dogovor o varčevalnih ukrepih doseči do petka, če ga želi vlada predstaviti na zasedanju članic evroobmočja na Cipru.

Grčija mora v letih 2013 in 2014 privarčevati dodatnih 11,5 milijarde evrov, če želi dobiti novo tranšo posojila iz drugega mednarodnega paketa pomoči. Predstavniki trojke, ki naj bi v grški prestolnici ostali še nekaj tednov, bodo odločili, ali bo Grčiji izplačana nova tranša, vredna 31,5 milijarde evrov.

Grčija bi naj znova uvedla šestdnevni delovni teden

Pogajanja so v polnem teku, strokovnjaki trojke pa naj bi izrazili pomisleke o načrtovanih ukrepih v vrednosti več kot dveh milijard evrov. Med drugim naj bi sedaj zahtevali, da se starost za upokojitev v Grčiji dvigne s 65 na 67 let, Grčija pa naj bi znova uvedla šestdnevni delovni teden.

Delojemalci naj bi ob tem, kadar bi podjetje to ocenilo kot potrebno, delali do 13 ur na dan. Odpovedni roki in odpravnine naj bi se prepolovili, država pa naj bi do konca leta odpustila še 15.000 ljudi. Atene zaenkrat takšne pogoje zavračajo.

Grška koalicija se namreč boji, da bi tako drastični ukrepi vodili k socialnim nemirom. Ti pa bi izničili vsa prizadevanja za stabilizacijo gospodarstva.

Danes zvečer naj bi se sicer vodje treh koalicijskih strank srečali in razpravljali o varčevalnih ukrepih. Da bi se o njih zedinili ta teden, po poročanju grškega tiska ni pričakovati.