Danes nas sicer sprva čaka še nekaj topline s temperaturami od 19 do 24 stopinj, na primoskem še kako stopinjo več. Nato pa se bo od zahoda postopno pooblačilo, le v vzhodni Sloveniji bo sprva še delno jasno. Padavine se bodo že dopoldne pojavljale v severozahodni in zahodni Sloveniji in se popoldne razširile tudi nad osrednje kraje. Vmes bodo tudi nevihte, možni bodo lokalni nalivi. Ob morju bo pihal jugo, ponekod v notranjosti Slovenije pa jugozahodni veter.

Vršič bo bel

Ponoči bo naše kraje zajela izrazita hladna fronta, ki jo bo seveda spremljala precejšna ohladitev z močnimi padavinami in vetrom, je za Dnevnik.si povedal dežurni prognostih ARSA, Benedikt Strajnar. ''Čez dan bo torej le od 8 do 12 stopinj, na Primorskem do 17, skratka pravo jesensko vreme,'' je še dodal.

Hladna fronta, ki nas bo zajela ponoči, bo mejo sneženja spustila na (za september precej nizkih) 1100 metrov nadmorske višine, zaradi obilo padavin pa to pomeni, da se bo Vršič najverjetneje prebudi v nekaj deset centimetrsko snežno odejo, je še razložil Strajnar. Padavine se bodo ponoči okrepile, padlo naj bi kar od 50 - 100 litrov dežja na kvadratni meter. Že v četrtek pa bodo padavine ponehale.

Zvečer tramontana, zjutraj burja

Strajnar opozarja tudi pred močnimi vetrovi, ki jih bo prinesla fronta. Na obali bo zapihal močan severni veter, znan kot tramontana, proti četrtkovemu jutru pa burja s hitrostmi od 90 do 120 kilometrov na uro. 

Od petka dalje se bo spet bolj zjasnilo, tudi temperature bodo za odtenek višje, od 10 do 20 stopinj. Vsekakor pa, tako Strajnar, poletnih temperatur ne gre pričakovati vsaj naslednjih 10 dni, najverjetneje pa se je vročina za letos povsem poslovila. Dobrodošla torej jesen.


Več o vremenu na naše VREMENSKEM PORTALU.