Lanskoletne gneče in negodovanja avtomobilistov občinski funkcionarji zaradi sklenitve notranjega obroča s Fabianijevim mostom, kar je prvi pogoj za trajno zaprtje dela Slovenske ceste, letos ne pričakujejo. Ker bo ta del ostal dostopen za mestne avtobuse, podžupan Janez Koželj omenja uvedbo krožnih linij z mini električnimi avtobusi, da bi ožje mestno središče ostalo lahko dostopno. "Javni promet in kolo naj bosta nadomestilo vožnji z avtomobilom, ne le dopolnilo kot zdaj," je še poudaril, župan pa je hkrati razkril, da bo k večji pretočnosti prometa prispevala še razširitev podvoza pri nekdanji tovarni Zmaj na Šmartinski cesti.

Kot je pojasnila podžupanja Jelka Žekar, bodo v kratkem vsa gospodinjstva dobila brošuro Mobilna Ljubljana, drugi letošnji ukrep pa je prevoz na klic za ovirane osebe na mestnih avtobusih. Ta deluje tako, da potnik pokliče na eno od vzpostavljenih številk in se dogovori za prevoz ob določeni uri in po uskladitvi je dogovor sklenjen tudi z voznikom avtobusa.

Sicer pa bo teden mobilnosti postregel še s srečanjem ekoloških vozil na Pogačarjevem trgu, razstavami na desetih mestnih avtobusih, občinski oddelek za varstvo bo meril zrak in hrup pri Drami, ljubljanski policisti pa bodo izvajali poostren nadzor nad parkiranjem na kolesarskih stezah in kršitvami kolesarjev. Poudarjanju mobilnosti se bodo pridružili tudi v večini ljubljanskih šol in vrtcev.