Miha, menda ste bili sprva kar pošteno jezni, ko vas je po prepričljivem vodstvu Näf prehitel tik pred ciljem in vas "slekel" iz mavrične majice?

V tej disciplini je pač tako, če vedno ne zmagaš, si vsaj enkrat poražen. Srebro ima lep sijaj, vendar priložnost je bila za zlato. Z najboljšim časom kvalifikacij sem verjel, da sem lahko uvrščen visoko. V finalu sem igral na karto hitrega starta, da prvi pripeljem na tehnične odseke. Nisem pa vedel, ali bom vzdržal. Na koncu sem imel tako trde noge, kot da ne bi bile moje. Sem pa bolj pričakoval, da bodo glavni tekmeci specialisti, ne pa krosist Näf, saj sem ga že poznal. Druge zvezdnike olimpijskega krosa, kot je Hermida, sem prej že izločil.

Vaš svetovalec Mitja Tancik iz kluba Energija je pojasnil, da ste se tej disciplini profesionalno posvetili, čeprav ste amater. Trenirate s polnim "delovnim" časom, našli ste optimalno opremo, si pred meseci ogledali prizorišče, izpilili hiter start, kakršnega nima nihče ...

Poskušam narediti najboljše. Preizkusil sem ogromno opreme, da sem našel najboljše. Tudi ko je šlo za najmanjše podrobnosti. Denimo pri gumah. Po številnih preizkusih sem jih našel od nezvenečega proizvajalca. S slabimi gumami sem na državnem prvenstvu v Kamniku padel že na prvem ovinku. Veliko sem preizkušal tudi višino sedežne opore. Tudi pri treningu sem vseskozi iskal modele vadbe na spletu. Ker gre za novo disciplino, pač podobne primere z dirkališča, atletike. Kombiniral sem z izkušnjami. Hodil sem v fitnes, pazil na kilograme, prehrano... Možnosti za napredek so še. V krosu sem preslab. Že sekunda je v tej konkurenci ob minuti do dveh dolgi progi ogromno časa.

Začeli ste v olimpijskem krosu in bili najboljši v svoji generaciji mladincev, v drugi dobi kariere pa nabirali izkušnje v spustu. Zdaj ste se pri sedemindvajsetih letih našli v sprintu na izpadanje. Kako to?

Ko sem se lani udeležil prve dirke v Kamniku, se mi je zdelo, da bi bila lahko to disciplina zame. V gorskem kolesarstvu sem poskusil vse in to se mi je zdelo zanimivo. Za doktorat v šoli MTB pa mi je v nedeljo zmanjkalo le malo. Za to disciplino je treba biti povsem kompleten gorski kolesar, s šibko točko na tej ravni ni uspeha.

Kaj vam v tem trenutku pomeni srebrna kolajna? Je celo prva slovenska članska v moški kategoriji, za Hauptmanovim bronom na cesti.

Po pravici povedano, ne vem. Vsi me to sprašujejo. Mogoče bom več dojel naslednje dni. Zame se verjetno ne bo spremenilo veliko. Za sezono 2013 imam že tekmovalni koledar v svetovnem pokalu. Mogoče bo več zanimanja med opremljevalci. Sokrajani že zdaj vidijo, koliko delam, zato jih je tudi toliko prišlo v Saalfelden. Disciplina pa ima zagotovo potencial. Zanimanje je v porastu povsod. Le format discipline, podoben sprintu v teku na smučeh, ki ga rad spremljam, UCI morda še malo išče. Sliši se obetavno. Morda ima res potencial tudi za olimpijske igre že v Riu.