"Naše društvo V naravi je zelene labirinte prvič predstavilo lani, a pravi odziv je prišel letos. Prihajajo turisti, otroci iz šol, labirinti pa ne ponujajo le sprehoda po nekaj hektarjih narave, ampak tudi nova spoznanja in doživetja," pravi Luka Kastelic. Na dan, ko smo obiskali labirinte, je bilo še posebno pestro; otroci so najprej uživali v prigrizkih, ki jih je v obliki različnih namazov prispevala narava, nato pa so jo začutili tudi pod lastnimi nogami. Dobesedno. Kajti po tistem, ko so bili nekaj časa bosih nog, so dojeli, po čem dejansko hodimo in kakšna je zemlja pod nami.

"Tematski park je nastal z veliko ljubeznijo do narave in upamo, da ga bomo še bolj približali obiskovalcem. Pri vsem skupaj pa je ključno, da z naravo sodelujete, se z njo spoznavate," meni Kastelic, Bojan Gogala pa dodaja: "Park je edinstven zaradi treh različnih labirintov; zemljišča smo najeli od države oziroma kmeta, ki jih obdeluje. Podobnega parka ni ne pri nas ne kje drugje in v prihodnosti upamo, da ga bomo lahko odprli čim prej spomladi." Odprt bo do oktobra.

Poti v obliki veverice in metulja vodijo obiskovalce med različnimi postajami v labirintih. Vsaka ponuja kaj novega in poučnega na nevsiljiv način. Lepa narava pod blejskim gradom tako na povsem preprost način postane bližja slehernemu obiskovalcu. Posebno radi pridejo italijanski gostje Bleda, prav tako Angleži, radi pa bi privabili še več domačih in šolske mladine.

Zamisel torej že drugo leto dobiva nadgradnjo, blejski labirint pa so predstavili tudi na spletni strani. Vse se začne pod kozolcem in konča z občutkom, da o naravi veš nekaj več in jo občutiš drugače, bolj polno; zato obiskovalci odidejo vsaj za spoznanje bogatejši. Labirint je lahko dostopen s ceste, ki vodi na grad, celoten projekt pa dokazuje, kako se da s pravim pristopom in brez megaloman-skih naložb povezati človeka in naravo.