Podpisov za začetek postopka ustavnih sprememb niso prispevali poslanci PS in poslanci NSi, ki pa podporo tej ustavni spremembi pogojujejo z zaostritvijo pogojev za začetek postopka za referendum. "Do ustavne večine nam v resnici manjkajo le štirje glasovi NSi, ki pa jih bomo dobili z usklajevanjem njihovega predloga," je po današnjem kolegiju pri premieru Janezu Janši ocenil Virant.

NSi je namreč pripravljena podpreti ustavno spremembo kljub nasprotovanju 35-odstotnemu kvorumu, potrebnemu za veljavnost referenduma, vendar le, če bodo stranke podprle njihov predlog. V zakonu o referendumu in ljudski iniciativi bi namreč radi določili, da bi bilo za začetek postopka za razpis referenduma namesto sedanjih 2500 podpisov državljanov v sedmih dneh potrebno zbrati 10.000 podpisov, ki bi jih bilo treba po novem tudi overiti na upravni enoti. Ti podpisi bi se kasneje šteli med 40.000 podpisov, potrebnih za zahtevo referenduma.

Usklajevanja ta teden

Usklajevanja o spremembi zakona o referendumu bo vzporedno s postopki ustavnih sprememb vodil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Kot je danes pojasnil za STA, bodo poslanske skupine tekom tedna predlagale svoje člane, ki bodo sodelovali v pogajalski skupini. Usklajevanja se bodo po njegovih navedbah začela ta teden.

Vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank so se na srečanju minuli teden strinjali, da je prav, da bi se podpisi za začetek postopka za razpis referenduma overjali na upravnih enotah, kolikšna je prava številka, pa še niso dorekli. Tudi za sprejem tega zakona je potrebna dvotretjinska večina v DZ.

Danes se je glede podpore ustavni spremembi izrekel tudi predsednik SD Igor Lukšič. Kot je dejal, zunaj tega kroga zaenkrat ostaja PS, ki pa "za zdaj ne zna dobro oceniti pomena spremembe referendumske zakonodaje". PS namreč predlaga, da bi ustavna sprememba začela veljati leta 2015.

V SD so različna mnenja glede predloga NSi, vendar je po Lukšičevih besedah ključno to, da dobijo zakonodajo, ki bo omogočila, da je stopnja legitimnosti referendumskih odločitev čim višja in da je referendum dejansko rezerviran za primere, v katerih se popravlja izredno slaba odločitev DZ. V takih primerih bi lahko v enem tednu zbrali 10.000 overjenih podpisov in kasneje dosegli 35-odstoten kvorum in več, menijo tako v NSi kot v SD.

Virant je danes sicer še pojasnil, da informacije, ki prihajajo iz PS, kažejo, da bi lahko tudi ta stranka ustavne spremembe podprla.