"Po mojih informacijah gredo stvari v to smer. Seveda pa je odločitev v rokah nadzornega sveta," je po kolegiju pri predsedniku vlade novinarjem povedal Virant. Dodal pa je, da na sestanku pri premieru o tem danes niso govorili.

Nadzorniki Nove Ljubljanske banke (NLB) bodo sicer zasedali v petek, ko naj bi tudi sprejeli odločitve glede imenovanj.

Tako Arhar kot Medja sta bila pred prihodom v največjo slovensko banko v upravi Unicredit banke Slovenija. Nekdanji guverner Banke Slovenije in eden najbolj vplivnih finančnikov v državi Arhar je bil pred prihodom v Združenje bank Slovenije predsednik uprave te banke, Medja pa je bil pred vstopom v nadzorni svet NLB član uprave.

Novo vodstvo se bo moralo takoj spopasti z velikim izzivom, sanacijo nakopičenih slabih terjatev banke. Te naj bi skupaj z zavarovanji prenesli na posebno agencijo ali sklad oziroma neko obliko slabe banke, v začetni fazi pa bodo stroški te operacije odpadli tudi na davkoplačevalce.

Takoj zatem bi utegnil po napovedih iz vrst koalicije slediti tudi poskus prodaje državnega lastniškega deleža v banki. Država naj bi v NLB ob tem obdržala vsaj 25 odstotkov in eno delnico.