Zvezno socialno sodišče v Kasslu je presodilo, da lahko zavarovanci od zdravstvene blagajne zahtevajo plačilo zdravstvenih postopkov, ki jim omogočajo oblikovanje želenega spola, vključno z operacijami na zdravih organih s ciljem zmanjšanja psihičnega trpljenja. Dodalo je, da so do tega upravičeni tudi tisti, ki še niso opravili operacije za spremembo spola, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je razsodilo v primeru 62-letne osebe, ki ji je zavarovanje pokrilo hormonsko terapijo in operacijo za spremembo spola, pri tem pa ji prsi niso zrasle do velikosti ženskih. Sama je nato plačala operacijo za povečanje prsi, zavarovalnica pa ji ni hotela povrniti stroškov. Zavarovalnica je negativen odgovor utemeljila s tem, da bi hormonske spremembe po operaciji za spremembo spola lahko privedle do rasti prsi.

Sodišče je zavrnilo utemeljitve zavarovalnice s tem, da je mogoče za prsi reči, da so nedvomno ženske, ko dosežejo velikost nedrčka A. Pravico do povečanja prsi pa imajo tudi pacienti, ki še niso opravili spremembe spola. Slednjo odločitev je sodišče utemeljilo na nedavni odločitvi nemškega vrhovnega sodišča, da sprememba spola ni potrebna za zakonito spremembo imena, še navaja AFP.