V odloku je zapisano, da lahko ruska strateška podjetja informacije o delovanju v tujini tujim oblastem posredujejo le s predhodnim dovoljenjem ruske vlade. Dovoljenje je potrebno tudi v primeru sprememb sporazumov s tujimi partnerji, vključno s cenovno politiko, poročajo tuje tiskovne agencije.

Gazprom v odloku, ki nosi naslov Ukrepi za zaščito interesov Rusije pri delovanju ruskih podjetij v tujini, ni posebej omenjen, jasno pa je, da sodi med strateška podjetja, za katere velja, da so preveč pomembna, da bi jih ruska vlada v celoti prodala.

Putinovo potezo gre zato pripisati nedavni novici, da Evropska komisija v osmih srednje in vzhodnoevropskih članicah EU preiskuje Gazprom. Ta zaradi novega odloka ne bo mogel v celoti in pravočasno sodelovati s tujimi regulatorji in preiskovalci.

Evropska komisija tržno ravnanje Gazproma preiskuje na Poljskem, Češkem, Slovaškem, Madžarskem, v Bolgariji, Estoniji, Latviji in Litvi. Pritožbo o domnevnih tržnih zlorabah Gazproma je vložila Litva, podrobnosti pa na komisiji prejšnji teden niso želeli razkriti.

Iz Gazproma so že ob objavi novice o preiskavi sporočili, da začetek preiskave še ne pomeni, da je do nepravilnosti res prišlo. Zagotovili so, da pri svojem delovanju v Evropi natančno sledijo vsem mednarodnim in nacionalnim zakonodajnim določilom ter da je njihovo delovanje na trgu EU popolnoma skladno z ravnanjem drugih proizvajalcev in izvoznikov plina.