Po Lukšičevem mnenju je premier Janez Janša že v izjavah pokazal, da ga ne zanima združevanje političnih sil, ki so za reforme, temveč je "začel zabijati kline med tem, kar je že bilo narejeno, in med tem, kar predlaga SDS".

Lukšič je po seji poslanske skupine v izjavi novinarjem ocenil, da mora vlada pri reformah popraviti le tisto, kar je bilo predmet razhajanj pri predlogu reform prejšnje vlade. A vlada po njegovem mnenju "izkorišča pokojninsko reformo za ideološke spore".

Kot ključno za politično jesen pa predsednik SD navaja sanacijo bank. SD je pri tem zraven, je poudaril in pojasnil, da so se povezali tudi s strokovnjaki, ki bodo dodatno pripravili določene rešitve.

"Slovenska politika se mora vzeti skupaj"

"V resnici moramo sami doseči soglasje o ključnih zadevah v državi in kakršno koli prilivanje olja na ogenj ne bi bilo dobro," je ponovil Lukšič. Dodal je, da se mora "slovenska politika sedaj vzeti skupaj", umiriti situacijo in podpreti najboljše rešitve.

Po Lukšičevih besedah je sicer premier Janez Janša obljubil sestanek predsednikov parlamentarnih strank, ki bi ga imeli, še preden bo vlada reforme poslala v proceduro. SD pa že sedaj opozarja, naj ne prihaja z zadevami, "ki bodo poglabljale razprtije".

SD o nezaupnici ali interpelaciji ne razmišlja

SD tako po Lukšičevih besedah ne razmišlja o konstruktivni nezaupnici zoper vlado ali o interpelacijah. Poudaril je, da s to vlado niso zadovoljni, da pa bi pa moral premier sam ugotoviti, "kje so najšibkejši členi v vladi. SD namreč nima večine v DZ, "da bi lahko postavili drugačno vlado, zato nam ostaja le to, da to vlado prisilimo, da kaj naredi," je dodal.

Kot je spomnil predsednik SD, Pozitivna Slovenija SD ni povabila k pripravi zahteve za izredno sejo DZ, na kateri bi razpravljali o finančnem stanju Slovenije in Janševih izjavah glede tega. Prav tako kot ta zahteva za sejo so po njegovem ponesrečene izjave Janše glede tega, da bi Slovenija morebiti, če ne sprejme ukrepov, potrebovala tujo finančno pomoč. "To škodi Sloveniji, a da bi poglabljali to razhajanje, je nepotrebno," je ocenil.