"To je pomemben mejnik. Poročilo so podprli parlamentarci vseh političnih skupin, kar predstavlja zelo močan signal," je ocenil Nicolas Beger, direktor pisarne Amnesty International za evropske institucije. "V AI smo si prizadevali za nujno pozornost temu problemu od zadnjega poročila leta 2007. A ostaja še veliko dela. Slediti morajo dejanski ukrepi raznih vlad in konec njihovemu izvijanju odgovornosti."

Amnesty International je v času zadnjih faz sprejetja poročila sprožila kampanjo Odklenite resnico v Evropi . "Nedavno smo predali peticijo s tisoči podpisi Martinu Schulzu, predsedniku Evropskega parlamenta. Niti ena EU država doslej še ni izpolnila svoje pravne zavezanosti, da izpelje celovito in učinkovito preiskavo svoje vloge v Ciinih programih. Čeprav je organizacija Reprieve minuli teden objavila sveže informacije o letih za izročitev (rendition flights) v in iz Litve, oblasti v Vilni še naprej nočejo ponovno odpreti kazenske preiskave glede dveh tajnih Ciinih centrov, ki sta bila tam vzpostavljena leta 2002 in 2004." so zapisali v pismu za javnost.

Romunija zanika vključenost v Ciine programe

Poročilo se osredotoča na tri evropske države, za katere je znano ali se domneva, da so gostile tajne Ciine priporne centre: Litva, Poljska in Romunija. Na Poljskem je preiskava glede Ciinega tajnega zapora, ki še traja, prinesla malo napredka, toda tožilec ne želi ustrezno obveščati niti javnosti niti strani v postopku, zatrjujejo pri Amnesty International.

"Romunija je preprosto zanikala vsako vključenost v Ciine programe, vključno z verodostojnimi navedbami, da je bil tam tajni Ciin zapor, in ne želi raziskovati naprej. Čeprav podatki o letih in informacije, objavljene v letih 2011 in 2012, jasno vključujejo tudi Dansko in Finsko, sta obe vladi zavrnili, da bi izpeljali preiskavo glede pritožbe kršenja človekovih pravic. Julija letos je Finska zavrnila priporočilo, ki je izšlo iz postopka v okviru univerzalnega periodičnega poročanja Združenim narodom, ki jo je pozival k celovito preiskavi njene vloge v izročitvah, h kazenskemu pregonu vpletenih in k odškodnini žrtvam," še navajajo.

Poročilo EU države poziva k celoviti in učinkoviti preiskavi sodelovanja s Cio pri vzpostavitvi teh centrov, kjer so osumljence mučili in z njimi na druge načine grdo ravnali. Amnesty International si bo še naprej prizadevala pridobiti informacije o morebitnih forenzičnih analizah teh mest, ki bi lahko pokazale, ali je bil kdo tam pridržan. Vse tri vlade zanikajo, ne da bi za to podale kakšne dokaze javnosti, da je bil kdorkoli pridržan na njihovih ozemljih.