Pravičnejša dostopnost zdravstvenega varstva je temeljni cilj projekta e-Naročanje, je poudaril Ostojić. Kot je pojasnil, bodo državljani, ki potrebujejo specialistične ali diagnostične medicinske storitve, imeli tudi kakovostnejše življenje, ker ne bodo več izgubljali časa za obiske pri zdravniku zaradi napotnice.
Paciente bodo tako na pregled v bolnišnice sedaj naročali njihovi zdravniki splošne medicine le z nekaj kliki računalniške miške.

Zdravnik bo v računalniški sistem vnesel napotnico, nato pa se bo začel postopek naročanja prek centralne spletne aplikacije e-Naročanje, ki vsebuje seznam vseh bolnišnic, ki izvajajo želeni pregled, urejenih po čakalni dobi za posamezni pregled. Sistem onemogoča, da bi se oseba istočasno prijavila v več bolnišnic.

E-Naročanje bo posebej olajšalo pristop do zdravstvenih storitev prebivalcem hrvaških otokov in prometno izoliranih krajev na celini, ki so zaradi napotnice morali potovati tudi do 100 kilometrov stran in so pogosto morali prebiti cele dneve zunaj svojih domov.

Ostojić pričakuje, da bodo znižali tudi čakalne dobe za posamezne zdravstvene storitve, ki jih tudi z novim projektom želijo postaviti v sprejemljive medicinske okvire. Novi projekt se navezuje na prejšnji elektronski projekt, e-Čakalni seznami.

Nekoliko bolj zadržani do elektronskih napotnic so bili zdravniki splošne medicine, ki opozarjajo na svoje dodatne administrativne obveznosti, saj bodo morali v dogovoru s pacientom izbirati bolnišnico, v kateri njihov pacient želi opraviti pregled na podlagi informacije o dolžini čakalne dobe.

Projekt so poskusno začeli izvajati 1. septembra v liško-senjski in karlovški županiji, kjer so povezali štiri tamkajšnje bolnišnice z vsemi ordinacijami splošne medicine. Kot je napovedal minister Ostojić, bo projekt zaživel na celotnem območju države do 1. decembra letos.