V oči bodejo tudi stroški arheoloških raziskav, saj z 1,2 milijona evrov predstavljajo kar petino šestmilijonske naložbe v obnovo mestnega središča. "Prvič pa so tudi ta dela vključena kot upravičen strošek in to pomeni, da bodo plačana večinoma iz evropskega denarja, ki smo ga za ta projekt pridobili v znesku 4,8 milijona evrov," je dejala Mendi Kokot, odgovorna za stike z javnostjo na kranjski mestni občini.

Dela je na Glavnem trgu opravilo podjetje PJP iz Slovenske Bistrice, ki je bilo izbrano na javnem razpisu. Sicer pa je takih podjetij v Sloveniji okoli dvajset, tudi med njimi pa se bije hud konkurenčni boj. Zanimivo je, da je v Kranju največ v zadnjih letih delalo domače podjetje Magelan in iz proračuna prejelo okoli 1,3 milijona evrov. Pisarno imajo na Glavnem trgu, kjer pa jim pred nosom koplje konkurenca. "Bili so uspešni na razpisu, za vsa podjetja te vrste pa zmanjkuje dela. Konkurenca je huda, mi se s tem ukvarjamo že skoraj dve desetletji. Kranj je prava zakladnica, na dveh kvadratnih metrih lahko najdete dogajanje v 4000 letih, zato je treba biti previden pri delih. Ta pa so predpisana po konvenciji, ki mednarodno ureja posege pred gradnjo samo," je povedal izkušeni Marko Sarič iz kranjskega podjetja Magelan.

Po naši zakonodaji grozijo odgovornim, ki bi "pozabili" na arheologe, tudi zaporne kazni, arheološka dela pa so že tudi v Kranju prispevala k mednarodno odmevnim najdbam tako imenovanih zlatih grobov in drugih posebnosti. Nesporno pa je, da sleherni poseg v večinoma komunalno neurejenih ali zastarelih mestnih jedrih predstavlja pomemben strošek. In medtem ko arheologi trdijo, da je njihovo delo podcenjeno in da zaradi pomanjkanja denarja včasih trpi strokovnost in temeljitost, se občani jezijo, ko vidijo ljudi, ki z malimi lopatkami mesece in mesece brskajo po preteklosti. Tudi za ta dela pa v teh podjetjih najemajo večinoma absolvente fakultet s teh področij, ker imajo več znanj in izkušenj s tem, kaj skrivajo tla slovenskih mest. Kranj bo tako podjetjema PJP in Magelan v približno petih letih za ta dela plačal okoli 2,5 milijona evrov.