V vrtu, kjer je zgradil tudi senik z naravno sušilnico in vrtino vode, raste več kot sto različnih zdravilnih rastlin. "Vse življenje sem v sebi čuval znanje svojih prednikov, še posebno matere, odhod v pokoj pa mi je dal čas, da uresničim svoje sanje," je nadaljeval Tuta in vsaki rožici namenil nekaj besed, ko sva se sprehajala med rastlinami.

Učna pot v zeliščnem vrtu

Na vrtu je uredil pravo učno pot. "Gre za zdravilne rastline in ne samo zelišča. Mednje namreč spadajo tudi drevesa, kot so lipa, kostanj, hrast in krhlika. V vrtu rastejo samonikle in prinesene rastline. Veliko jih nabiram po hribih v čistem okolju, od Porezna do Matajurja, od Krna do Mangartskega sedla. V Posočju najdem okoli 90 odstotkov zdravilnih rastlin od približno 200 poznanih. Žal je vse več tudi pravega ropanja, ko nekateri trgajo zelišča, potem pa jih zavržejo. Tako je arnika na Poreznu in Matajurju skoraj popolnoma izginila," pripoveduje Lado, ki je po poklicu sicer gradbeni tehnik, zeliščarsko znanje in izkušnje pa je nabiral na različnih delavnicah, pri patrih doma in v tujini ter seveda pri znanem zeliščarskemu strokovnjaku Jožetu Majesu.

Med posebnostmi Ladovega zeliščnega vrta velja omeniti obrečni grenik, ki naj bi ga imel eden redkih v Sloveniji, pa kordabenedikto, pegasti badel, deljenolistno srčnico in sibirski koren.

Sibirski koren dobil pri patru

"Korenino sibirskega korena sem dobil od nekega patra. Uporablja se za izboljšanje umskih in fizičnih sposobnosti, dodajam pa ga v mešanico čajev. Priporočam ga športnikom in tistim, ki se odpravljajo k izpitom. Sibirski koren uživajo tudi astronavti," dodaja Lado Tuta.

Tistih, ki prihajajo po pomoč in nasvete, ne zavaja z obljubami. Pravi, da bolezni zdravijo zdravniki (zdravnica je tudi njegova hči, op. p.), zelišča pa lahko zadeve blažijo. In še na nekaj je opozoril: "Zelišč ne smemo nabirati ob mlaju, ker se potem posušena prašijo. Takrat tudi sam nekaj dni počivam, sicer pa sem stalno po hribih, kjer rastejo bolj kakovostna zelišča; ta imajo tudi drugačen okus kot tista, ki jih nabiramo v dolinah." Tuta je svoj vrt na široko odprl tudi šolarjem in je že dogovorjen za prve obiske.