Pri treh osebah v osiješki bolnišnici so zasledili zapletene oblike okužbe osrednjega živčnega sistema, ki so značilne za hujše primere okužbe z virusom Zahodnega Nila. Zdravniki domnevajo, da se je trojica okužila na območju osiješko-baranjske in vukovarsko-sremske županije.

Prvi sum okužbe z virusom Zahodnega Nila na Hrvaškem so zabeležili avgusta pri 65-letniku iz Slavonskega Broda, ki so ga sprejeli v bolnišnico zaradi vnetja možganske opne, potem ko je julija nekaj časa preživel v Srbiji. V Srbiji so letos za posledicami okužbe s tem virusom umrle tri osebe, medtem ko 65-letnik na Hrvaškem naj ne bi bil v življenjski nevarnosti.

Hrvaški zdravniki ob tem znova izpostavljajo, da ni razloga za preplah, saj se virus ne prenaša s človeka na človeka, temveč ga prenašajo zgolj komarji. Prebivalci Osijeka in okolice se sicer že dolga leta bojujejo z neštetimi komarji.

Pri okuženih ljudeh v 80 odstotkih primerov ni simptomov bolezni, pri ostalih pa praviloma nastopi stanje, podobno gripi, pojasnjujejo hrvaški zdravniki. Težje oblike okužbe, ki lahko vodijo v vnetje možganske opne in meningitis, so redke in praviloma nastopijo pri osebah, ki že imajo kronične bolezni ali oslabljen imunski sistem.

Na Hrvaškem so sicer avgusta ugotovili okužbo z virusom Zahodnega Nila pri konjih na skrajnem vzhodu države, večinoma ob reki Donavi ne meji s Srbijo.