''Vse obsodbe vredni izgredi''

Svet slovenskih organizacij (SSO) je ministrici Novakovi in generalnemu konzulu v Trstu Dimitriju Ruplu izrekel solidarnost v zvezi z, kot so zapisali, vse obsodbe vrednimi izgredi pred bazoviškim spomenikom.

"Posebej ministrica Novakova, ki je zastopala s častno stražo vso slovensko vlado, je bila tarča tipično fašističnega kričanja, psovanja in žvižganja in to s strani večje skupine zastavonoš, ki so v glavnem prišli sem z onkraj državne meje ... Ti grobi vnaprej pripravljeni napadi s strani večje skupine agitatorjev niso bili uperjeni samo proti slovenski vladi in slovenski državi sami, ampak proti vsem demokratičnim Slovencem, kjer koli živimo, delamo in ustvarjamo," je v izjavi za javnost zapisal SSO.

SSO obžaluje, da je večji del proslave "potekal bolj v politikantskem stilu raznih napisanih sloganov in so nekateri govorci oz. govorniki zamejski prostor pred spomenikom štirim junakom zamenjali s kakšnim krajevnim shodom predvolilnega značaja", ter da se je to "zgodilo na kraju, ki je nam Primorcem svet kraj, kraj trpljenja in upanja v našo svetlejšo bodočnost".

''Oskrunili so kraj spomina na heroje''

Tovrstni izgredi so oskrunili svetost kraja spomina na štiri junake, ki so leta 1930 padli za ideal slovenstva in demokratičnih vrednot, ki nam morejo vsem biti visoko nad vsakim politikantstvom in pritlehno volilno ideološko propagando, še menijo v SSO.

Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) pa zvezi z incidentom na nedeljski slovesnosti v sporočilu za javnost poudarja, da je bila Bazovica "vedno kraj spomina in spoštovanja do ljudi, ki so svoja življenja žrtvovali za boljši svet in demokracijo".

"Demokracija in medsebojno spoštovanje pomenita, da ima vsakdo pravico izraziti svoje mnenje in ideje. Bazovica je v vseh teh letih gostila veliko število gostov in govornikov, ki so z različnih gledišč ocenili zgodovinska dogajanja in se dotaknili aktualnih tematik, tudi takih, s katerimi se vsi ne strinjamo. Naša skrb in želja je, da se lahko različna mnenja izražajo in da vsakdo lahko pove, kar misli. Spoštljiv odnos do različnosti je gotovo eden od temeljev demokratične in svobodomiselne družbe, za katero so se borili in izgubili življenje Ferdo Bidovec, Franjo Marušič, Zvonimir Miloš in Vekoslav Valenčič," je SKGZ zapisal v sporočilu za javnost.

Hkrati je SKGZ podprl prizadevanja odbora za proslavo bazoviških junakov pri narodni in študijski knjižnici v Trstu, da bi bazoviško obeležje priznali kot spomenik državnega pomena, ter revizijo prvega tržaškega procesa, v kateri bi štiri bazoviške junake spoznali za nedolžne.

SKGZ tudi podpira prizadevanja, da se zagotovi prost dostop javnosti k spominski plošči na Opčinah, kjer so leta 1941 ustrelili pet antifašistov, in se strinja s predlogom, da bi bazoviški spomenik priznali kot del narodne in kulturne dediščine celotnega slovenskega naroda.

SSk obsoja "neodgovorno, nedostojno in žaljivo obnašanje"

Tudi Slovenska skupnost (SSk), edina slovenska politična stranka v Italiji, je obsodila "neodgovorno, nedostojno in žaljivo obnašanje organizirane skupine pripadnikov borčevske organizacije iz Slovenije na osrednji spominski proslavi v Bazovici", kjer so s klici in kričanjem grobo žalili ministrico Novakovo ter generalnega konzula v Trstu Dimitrija Rupla.

Kot je v izjavi za javnost zapisal deželni tajnik SSk Damijan Terpin, "sejanje nestrpnosti, razdora in žalitve organov naše matične države Slovenije, najodločneje obsojamo in zavračamo neodgovorne poskuse, da bi v zamejstvo prenašali politične razprtije, ki bi morale tudi v matični domovini ostati na ravni omikanega soočanja različnih idej in stališč."

"Neokusna ravnanja omenjenih članov borčevskih organizacij iz Slovenije pa so le izraz golega sovraštva in zaničevanja in pravo nasprotje plemenitih idealov, za katere so svoja življenja dali štirje bazoviški junaki," zato v SSk pričakujejo, da "bo predsednik ZZB Janez Stanovnik takšno ravnanje ustrezno obsodil in da se bo vsem dobronamernim udeležencem proslave tudi nemudoma opravičil."

Šlo je za organizirano akcijo, o kateri, so bili, kot se je izkazalo, organizatorji proslave vnaprej obveščeni. Prav tako je o njej bil obveščen tudi predsednik SKGZ, je zapisal Terpin.

''Neetično dejanje slovenskih partizanskih praporščakov''

Nedeljski incident so obsodili tudi v Novi Sloveniji (NSi) in v sporočilu za javnost zapisali, da "gre za nerazumljivo dejanje nekaterih partizanskih praporščakov iz Slovenije, ki ne premorejo toliko etičnosti, da bi se dostojno udeležili slovesnosti ter tako na primeren način počastili spomin na padle domoljube".

Partizanski praporščaki so po navedbah NSi nedeljsko slovesnost "izrabili za nadaljevanje ideološkega boja proti NSi in slovenski vladi ter s tem okrnili podobo Slovenije v Italiji ... Takšna dejanja odpirajo nove rane v slovenski družbi in ne pripomorejo k življenju v sožitju ter enotnosti slovenskega naroda. Včerajšnji incident nedvomno škodi slovenski manjšini v Italiji in ugledu Slovenije tudi zunaj slovenskih meja," menijo.