Žrtve umrle pod streli iste pištole

Francoski državni tožilec Eric Maillaud je danes za Reuters potrdil, da so bile vse žrtve streljanja v francoskih Alpah umorjene z istim polavtomatskim orožjem. S tem je potrdil poročila, da je bila četverica umorjena s pištolo s 7,65-milimetrskim kalibrom. Na kraju zločina je policija sicer našla 25 tulcev nabojev.

V britansko domovanje vdrle protibombne enote

BBC je poročal, da so v domovanje umorjenih britanskih turistov danes vdrle policijske specialne bombne enote. Sosede so evakuirali in zaprli ceste okoli domovanja družine al Hilli zaradi zaskrbljenosti nad predmeti, ki so jih našli v hiši v Claygatu. Kot poročajo francoski mediji, je policija v domu družine al Hilli odkrila "potencialno eksplozivne snovi".

Policija je v izjavi povedala, da so ''zaradi zaskrbljenosti nad predmeti, najdenimi na naslovu v Claygatu, policisti evakuirali širše področje okoli posesti. Sosedje v neposredni bližini so bili evakuirani, več informacij bomo ponudili, ko bodo znane.'' Situacija okoli tragičnega poboja se tako vse bolj zapleta in dobiva nove razsežnosti, policija pa natančnejših podatkov zaradi občutljivosti ne daje.

Snov ni bila nevarna

Policija je kasneje sporočila, da snov, ki so jo našli v hiši, ni bila nevarna. Okoliški prebivalci so se zato že lahko vrnili domov, policija pa je odprla tudi dve cesti, ki ju je preventivno zaprla. Preiskava hiše in vrta, ki se je začela v soboto, se medtem nadaljuje, preiskovanje pa se po poročanju britanskih medijev osredotoča predvsem na lopo na vrtu.

Francoski in britanski policisti so začeli domovanje družine v britanski vasi Claygate sicer preiskovati že v soboto, upali so, da bodo morda našli kak namig ali sled, ki bi jim pomagal odkriti motiv za umore.

Sicer pa v preiskavi britanski policisti samo pomagajo francoskim in izvršujejo njihova naročila, saj gre prvotno za francosko preiskavo. Tudi tamkajšnji policisti so se vrnili na kraj dogodka in že razširili področje preiskovanja. Za pomoč pri iskanju storilcev so že zaprosili tudi italijanske in švicarske kolege.

Zbujena iz kome

Sedemletnica je bila ustreljena v predel okoli vratu in ramen, nato pa še pretepena po glavi in puščena, da bi skupaj s starši in babico umrla. Deklica je napad preživela, a je bila vse od napada v umetni globoki komi. Njena mlajša sestra je napad, o katerem policija še vedno zbira informacije, preživela, ker se je skrila pod trupla svojih staršev.

Zdravniki so deklico dali v umetno komo, da bi ji s tem omogočili kar čim hitrejše okrevanje. Kot poroča Guardian, so bili ob osiroteli deklici, ko se je zbudila, sorodniki iz Britanije.

''Nikakor ne bo izprašana, dokler si ne opomore''

Eric Maillaud, državni tožilec Annecyja, je potrdil, da je deklica sedaj pri zavesti. ''Zbudila se je iz umetne kome in je še vedno pod vplivom pomirjeval,'' je dejal in dodal, da se ne ve, kdaj bi deklica, ki jo policija obravnava kot ključno pričo v dogodku, lahko bila zaslišana. Dejal je, da bodo počakali na zdravnike, da bodo določili primeren čas za zaslišanje. Njeno preživetje je opisal kot čudežno in dodal, da ''pod nobenim pogojem'' ne bodo deklici postavljali nobenih vprašanj, dokler se njeno stanje ne bo izboljšalo.

''Neopisljivo se nam smili in grozno je, da je žrtev, še posebej otrok, ključna priča dogodka, ter ji moramo zato postavljati vprašanja, ki ji bodo nedvomno povzročila še več trpljenja. Upamo, da nam bo lahko karkoli povedala, čeprav bo izjemno težko.''

Sedemletnica je ''glavni up preiskave''

Policija podatke o motivu za napad še zbira, eden od možnih razlogov za napad pa je tudi spor ubitega Hillija s svojim bratom glede dediščine. Detektivi so povedali tudi, da glede na to, da so bile vse žrtve ustreljene z dvema neposrednima streloma v glavo, to namiguje na profesionalnega morilca. Kot so dejali, sedaj vse upe za razrešitev primera polagajo v sedemletno deklico.

Maillaud ni želel dati nikakršnih podatkov o tem, ali so na nabojih našli sledove DNK ali kakršnekoli druge sledi. ''V tem trenutku je preiskava naša prednost. Ne bomo izdajali nikakršnih informacij, ki bi lahko napadalcu oziroma napadalcem kakorkoli pomagale uiti. Moj edini cilj je, da človeka, ki je to storil, ujamem in spravim za rešetke.''

Štiriletnica slišala glasne zvoke in stokanje

Mlajša od sester, štiriletnica, je bila že izročena v varstvo družinskim članom. Kot so povedali, je bila deklica počasi in zelo previdno izprašana s strani francoskih preiskovalcev. Razen tega, da je slišala glasne zvoke in pa stokanje, deklica ni vedela povedati nič drugega.

Spomnimo, 50-letni britanski inženir aeornavtike, sicer iraškega rodu, Saad al Hilli, njegova 47-letna žena, njuna 74-letna sorodnica in mimoidoči kolesar so bili z več streli ubiti preteklo sredo, v francoskih alpskih toplicah oziroma turističnem naselju v bližini jezera Annecy. Našel jih je drugi mimoidoči kolesar. Sedemletna deklica je strele in udarce preživela, njena štiriletna sestra pa se je skrila za sedeže avtomobila, pod mamine noge, in kar osem ur nepremično ležala pod njenim truplom, preden so jo našli policisti.