"Trudimo se prepričati predstavnike trojke, da so naši argumenti pravilni"

Minister je po srečanju s predstavniki trojke in grškim premierom Antonisom Samarasom še dejal, da gre za stroge varčevalne ukrepe, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Trudimo se prepričati predstavnike trojke, da so naši argumenti pravilni," je dejal. Srečanje je sicer po njegovih besedah potekalo v "dobrem vzdušju".

Grčija namerava z omenjenim varčevalnim programom v letih 2013 in 2014 privarčevati dodatnih 11,5 milijarde evrov. Dodatni varčevalni ukrepi so nujni, če želi Grčija dobiti novo tranšo posojila iz drugega paketa pomoči. Predstavniki trojke, ki naj bi v grški prestolnici ostali še nekaj tednov, bodo odločili ali bo Grčija prejela novo 31,5 milijarde vredno tranšo finančne pomoči.

Koalicija se o paketu še vedno ni dokončno uskladila

Predstavniki trojke naj bi po neuradnih informacijah tudi spremljali grško delegacijo na neformalnem srečanju finančnih ministrov območja evra, ki bo v petek potekalo na Cipru.

Nekateri grški mediji poročajo, da trojka do takrat zahteva končni načrt ukrepov. Vladajoča koalicija se namreč o paketu še vedno ni dokončno uskladila, trenja med tremi koalicijskimi strankami pa naj bi bila precejšnja. Nov sestanek med tremi predsedniki strank je predviden v sredo.

Trojka bo poročilo o ustreznosti varčevalnih ukrepov objavila konec septembra ali v začetku oktobra. Takrat bodo članice evrskega območja in IMF sprejele nadaljnje odločitve glede pomoči Grčiji, tudi glede želje Aten po dveletnem podaljšanju roka za izpeljavo varčevalnih in reformnih ukrepov.

Nemška tiskovna agencija dpa je sicer poročala, da so Atene predstavnikom trojke ponudile dodatne varčevalne ukrepe v višini 5,5 milijarde evrov.

Večji poudarek na odpuščanjih v prenapihnjenem javnem sektorju

Vir blizu pogajanj med Grčijo in posojilodajalci je namreč dejal, da je trojka sicer zahtevala privarčevanih 11,5 milijarde evrov, vendar pa naj bi jim Grki predstavili varčevalni program v višini 17 milijard evrov za primer, da bodo predstavniki trojke zavrnili nekatere predlagane varčevalne ukrepe.

Trojka si namreč želi, da bi večji poudarek odpadel na odpuščanja v prenapihnjenem javnem sektorju in ne toliko na nadaljnjem znižanju pokojnin, izdatkov za zdravstvo in drugih odhodkov. Pogajanja naj bi bila zato zelo težka.

Predvsem v socialističnem Pasoku naj bi se ob novih obsežnih odpuščanjih, ki jih zahtevajo predstavniki mednarodnih upnikov, ob že tako izjemno visoki brezposelnosti bali eksplozivnih posledic dodatnega zvišanja števila ljudi brez dela.

Grčija se sicer že peto zaporedno leto sooča z recesijo in si želi pri predstavnikih trojke zagotoviti dodaten čas za sprejem varčevalnih ukrepov. Samaras bo v torek nadaljeval krog srečanj z evropskimi voditelji, saj bo odpotoval v Frankfurt, kjer se bo srečal s predsednikom ECB Mariem Draghijem.