Hulkkonen je med zaslišanjem prek videokonference s Finske uvodoma razložil, da je sam odločal o izboru lokalnega zastopnika, za Rotis pa se je odločil, ker se je na podlagi različnih poizvedovanj izkazalo, da so sposobni izpeljati projekt ter so najboljša izbira. Je pa obenem izpostavil, da sicer ne ve, ali je imel Rotis politično podporo, vendar je po njegovi predstavi podjetje Rotis "eden od kriterijev, ki jih je potrdila vlada".

Riedl ustvarjal tudi dobre politične odnose

Po njegovih besedah sta namreč tako Slovenija kot Finska majhni državi in "se vsi zavedajo, da imajo medosebnih odnosi in zgodovinska dejstva vpliv na sprejem odločitev".

Tako je bila tudi naloga zunanjega sodelavca Patrie Wolfganga Riedla po Hulkkonenovih besedah poleg zastopanja samega podjetja ustvarjanje dobrih političnih odnosov. Okrožnega državnega tožilca Boštjana Lamešiča je zato zanimalo, ali je Riedl to tudi počel.

Hulkkonen, ki je na Finskem v zadevi Patria med obdolženimi, je odgovoril, da so v Patrii prek različnih načinov poskušali prenesti sporočilo o prednostih njihovih izdelkov različnim prejemnikom, tako tistim v industriji kot uradnikom in nosilcem političnega odločanja. Omenil je vojsko, glede političnih virov pa da so se hoteli predstaviti predvsem na ministrstvih za obrambo ter gospodarstvo, "konec koncev pa smo tudi premieru poskušali posredovati sporočilo, da so Patrie dobro vozilo". Nekdo naj bi zato tudi poskušal organizirati sestanek z Janezom Janšo, vendar se Hulkkonen ni spomnil, kdo.

Patria z Wolfom domnevno ni imela stroškov

Za poslovneža Walterja Wolfa je Hulkkonen slišal prek Riedla, osebno ga ne pozna. Zanj je menil, da veliko ve o slovenski industriji in je v stiku s tistimi, ki na tem področju sprejemajo odločitve, a kolikor je Hulkkonenu znano, Patria z njim ni imela nobenih stroškov. Prav tako Hulkkonen ne ve, ali je Riedl najprej delil provizijo, ki jo je dobil od Patrie.

Tožilec Andrej Ferlinc je v izjavi medijem med prekinitvijo obravnave dejal, da je na eni strani kopica poslovne dokumentacije, ki utemeljuje sum, da je bila provizija obljubljena in kasneje tudi izplačana, oziroma je "prišla do avstrijske banke". Na drugi strani pa je po Ferlinčevih besedah veliko dokumentov, "ki kažejo, da je bila potrebna politična podpora in je bilo treba to usklajevati z vlado". Dodal je, da tožilcem gre za to, da korupcija ne bi postala nek način življenja v Sloveniji.

Na sodišče prišla le dva od petih obtožencev

Sojenje se danes nadaljuje ob prisotnosti zgolj dveh od petih obtoženih. Na sodišče sta prišla direktor Rotisa Ivan Črnkovič ter nekdanji prvi mož HSE Jože Zagožen. Janša se je opravičil, saj se mudi v Luksemburugu, Tone Krkovič na današnjo obravnavo ni mogel zaradi zdravstvenih razlogov, Walter Wolf pa naj bi na sodišče prišel prihodnji teden.

Prejšnji teden je minilo leto dni, odkar se je na ljubljanskem okrajnem sodišču začelo sojenje zoper omenjeno peterico. Obtožni predlog jih, bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria. Vseh pet očitke zanika.