Gorenje: Sezono, v kateri branijo naslov, so Velenjčani začeli odlično - s superpokalno lovoriko v Sevnici. "Čaka nas dolga in naporna sezona, a upam, da tudi lepa in uspešna. Seveda je realno pričakovati, da bomo do konca v boju za naslov prvaka. A vedno je težje braniti kot napadati, kajti tekmeci nas bodo skušali vreči s prestola," priznava trener Branko Tamše, ki je lansko ligaško tekmovanje končal brez poraza, v letošnji pa ga čaka tudi liga prvakov. Gorenje je ostalo brez srbskega reprezentanta Nikole Manojlovića, a se je v domače jato po štirih letih igranja v Nemčiji in na Poljskem nepričakovano vrnil Luka Dobelšek, ki bo na položaju srednjega zunanjega razbremenil Marka Bezjaka.

Celje Pivovarna Laško: V mestu ob Savinji so malo trgovali (po dva odhoda in prihoda), pivovarji pa stavijo na mlade in svetlo klubsko prihodnost. "Nadaljevali bomo politiko in filozofijo pomlajevanja ekipe in istočasnega doseganja rezultatov. Skušali bomo držati korak s Cimosom, Gorenjem in Mariborom, čeprav imajo vsi trije izkušenejši igralski kader," pravi trener Vladan Matić, 42-letnik iz Šabca z vzdevkom Mali Mourinho. Matić bo imel na razpolago kader, katerega povprečna starost brez vratarja Dejana Perića (poleg trebušne prepone ima zdaj težave še s trebušnim zidom) je okoli 23 let, zato pričakuje tudi velika nihanja v igri.

Za povečavo klikni na sliko.

Cimos: "V prejšnji sezoni smo osvajali Evropo, zdaj želimo še Slovenijo. V Koper želimo vrniti tisto, kar smo v preteklosti že imeli - naslov slovenskega prvaka in pokalnega zmagovalca. V prejšnji sezoni smo delali napake predvsem proti slabšim ekipam, proti katerim ne bi smeli, tega pa si letos ne smemo privoščiti, če želimo priti nazaj na vrh," se zaveda trener Fredi Radojković, ki je v minuli sezoni ostal brez lovorike, leto prej pa je osvojil kar tri. Primorci bi lahko imeli največ težav na položaju krožnega napadalca, kjer bosta namesto izkušenih Bojana Skoka in Matjaža Mlakarja igrala mlada Uroš Bundalo in Filip Gavranović.

Trimo: "Zelo bi bil vesel, če bi ponovili lansko četrto mesto, a se zavedam, da bo to težko. Velenjčani, Koprčani, Celjani in Mariborčani bodo liga zase, mi pa bomo lovili eno od dveh prostih mest v končnici za prvaka," napoveduje trener Ivan Vajdl, ki je ostal brez treh pomembnih igralcev (Miha Zarabec, David Imperl, Blaž Radelj). A Dolenjci so dobili tudi nepričakovano okrepitev: to je Španec Alberto Garcia Aguirrezabalaga, srčni izbranec Krimove okrepitve Carmen Martin. 24-letni Alberto (njegov starejši brat Mikel igra za Barcelono) je prišel z njo v Slovenijo in v iskanju kluba ga je pot zanesla v Trebnje. A niti Garcia niti Trimo ne bosta igrala v Evropi, kajti Trebanjci so se odpovedali igranju v pokalu EHF.

Maribor Branik: Le peto mesto v lanski ligi je šokiralo Štajerce, pred novo sezono pa so bili na rokometnem tržišču najbolj dejavni, saj so pripeljali kar šest odličnih igralcev in ob tem zadržali okostje dosedanje ekipe. Največja okrepitev naj bi bil nekdanji slovenski reprezentant, 37-letni Renato Vugrinec iz Vidma pri Ptuju. Očetu treh otrok je Hamburg ponujal le polletno pogodbo, Vugi pa je hotel enoletno, zato ni prišlo do nadaljnjega sodelovanja. "Storili smo kakovosten korak naprej, zadržali jedro ekipe in pripeljali nekaj zelo dobrih igralcev. A eno so stvari na papirju, drugo pa na igrišču," ocenjuje trener dr. Marko Šibila in opozarja: "Četrto mesto je minimum. Vsaj občasno bomo skušali zagreniti življenje tudi najboljši trojici, a ob tem moramo paziti, da ga nam ne bo katera izmed ekip, ki so vsaj na papirju slabše od nas."

Krško: Rokometni potres v Krškem (zamenjava trenerja Uroša Šerbca, umik predsednika Boštjana Kozoleta, občutno krčenje proračuna, številni odhodi igralcev...) sicer ni zamajal tamkajšnje jedrske elektrarne, zato pa toliko bolj klub, ki je v minuli sezoni kot novinec osvojil odlično šesto mesto. Z zelo pomlajenim igralskim kadrom (povprečna starost 21 let) bo Šerbčev naslednik in njegov nekdanji pomočnik Sandi Markl skušal obdržati Krško na zemljevidu prvoligašev: "Osnovni cilj je obstanek, obstajajo pa seveda tudi tihe želje za kaj več. Med najboljših šest ne moremo, lahko pa marsikoga presenetimo."

Krka: Trener Slavko Ivezič je Novomeščane v minuli sezoni prevzel po katastrofalnem začetku (ena zmaga, dva remija in osem porazov) in jih pripeljal do končnega sedmega mesta. "Želim si, da Krka ostane stabilen prvoligaš, ki bi z mladimi igralci ustvaril še boljše temelje za prihodnost kluba. Spadamo v skupino od petega do dvanajstega mesta, radi pa bi presenetili tudi koga iz velike četverice," razkriva Slavko Ivezič. Po odhodu Miha Svetelška in Dejana Čančarja bo imela Krka največjo vrzel na položaju levega zunanjega, ki pa jo bosta skušala zapolniti Matjaž Erčulj (čeprav je že končal kariero, se je vrnil) in Jan Irman.

Jeruzalem Ormož: Ker je klub, ki domuje v dvorani na Hardeku, vedno deloval s skromnimi sredstvi, ga kriza ni dodatno prizadela. "Od konca minule sezone se je zgodilo veliko igralskih sprememb, ekipo pa smo precej pomladili. A vseeno sem prepričan, da smo še vedno dovolj konkurenčni," meni trener Saša Prapotnik, ki je ostal brez kopice nosilcev igre (Cingesar, Hrastnik, Sok, Korpar, Jelen...). Prapotnik (nadeja se vsaj ponovitve lanskega devetega mesta) se dobro zaveda, da je Ormož za večino igralcev le prehodna postaja: "V naš klub pridejo zato, da igrajo v prvi ligi in se uveljavijo, nato pa odhajajo v večje klube."

Ribnica Riko hiše: Po zagotovilih klubskega predsednika Marka Obrstarja gredo Ribničani v novo sezono s popotnico, ki je v slovenskem rokometu (in športu nasploh) redkost - z izpolnjenimi denarnimi obveznosti iz preteklosti prav do vseh. "Pet klubov, poleg najboljše trojice še Mariborčani in Trebanjci, bo zasedlo mesta od ena do pet, preostalih sedem pa se bo potegovalo za še eno prosto mesto v končnici za prvaka. Upam, da bomo tudi mi v igri zanj. A tudi če nam ne uspe, to ne bo tragedija," se nadeja trener Mustafa Torlo. Nekdanji vratar bo vsaj v prvi polovici prvenstva lahko računal tudi na nekdanjega reprezentanta Davida Koražijo, ki po odhodu iz madžarskega Veszprema išče novega delodajalca.

Istrabenz plini Izola: Največja okrepitev za Primorce je vratarski povratnik Blaž Vončina (pred tem član španskega kluba Huesca), po odhodu dolgoletnega trenerja Vlada Hrvatina pa se je na klop vrnil Trboveljčan Sebastjan Podbregar. "Od petega mesta navzdol bo vse odprto, saj je osem ekip precej izenačenih. Najprej si želimo zagotoviti obstanek, nato pa izboljšati deseto mesto iz minule sezone. Tudi zame je prva liga velik izziv in kot mlad trener se želim dokazati," napoveduje Sebastjan Podbregar, ki je v Izoli končal igralsko kariero in ki je Izolane že vodil v sezoni 2009/10 v ligi 1. B.

SVIŠ Pekarna Grosuplje: Klub že četrtič igra med slovensko rokometno elito, trener Gorazd Potočnik pa se nadeja, da v njej ne bo ostal le eno sezono: "Igranje v prvi ligi je za naš klub velika nagrada. Imamo mlado in neizkušeno ekipo, v kateri nihče razen dveh, treh igralcev še ni videl prve lige, pa še ti so bili bolj ali manj v stranskih vlogah. A verjamem v fante, ki se bodo 'stepli' z vsakim nasprotnikom ter pustili dušo in srce na igrišču." Edina okrepitev je Blaž Sendelbah (z mladinsko reprezentanco Slovenije je na letošnjem EP v Turčiji osvojil bron), klub pa je po treh letih zapustil Roman Šimon.

Sevnica: Po težkem obdobju in več kot desetletju se je klub po drugem mestu v lanski ligi 1. B vrnil v prvoligaško druščino, v kateri pa ne želi plesati le eno sezono. Da Sevničani mislijo resno, so dokazali z vrnitvijo rokometnih otrok Sevnice: Matjaža Mlakarja (a klub lahko zapusti kadarkoli, če dobi primerno ponudbo) in Aleša Sirka. "Naš glavni cilj je seveda obstanek v ligi, torej najmanj deseto mesto. Predvsem v domači dvorani bomo trd oreh za vse, tudi za favorite iz velike četverice," upa 37-letni trener Jernej Rantah.