Tako so organizacijo proslave v spomin na 65. obletnico uveljavitve pariške mirovne pogodbe, ki je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro, južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke, letos prevzela koprska mestna občina in vse borčevske organizacije na Primorskem.

Po besedah režiserke prireditve Katje Pegan, sicer direktorice koprskega gledališča, letošnja proslava ne bo klasična, ampak celodnevno dogajanje s poudarkom na dobrodelnosti in solidarnosti. Na osrednji proslavi ob 11. uri na Ukmarjevem trgu bo nastopilo več kot 150 pevcev ob spremljavi Pihalnega orkestra Koper.

Slavnosti govornik bo predsednik republike Danilo Türk, goste pa bodo nagovorili še koprski župan Boris Popovič, predsednik pokrajinskega sveta Zveze združenj borcev za vrednote NOB za južno Primorsko Jerko Čehovin, predsednik koprske zveze borcev Boris Kralj in nekdanji župan sosednje Doline ter dolgoletni borec za odprto mejo Edvin Švab.

Ob koncu proslave, ob 12. uri, bodo z Ukmarjevega trga krenili tekači, ki bodo obkrožili Koper s tekom za Primorsko. Luka Koper bo za vsakega udeleženca teka prispevala deset evrov, zbrana sredstva pa bodo namenili za nakup defibrilatorjev. Ob 17. uri se bo dogajanje preselilo na stadion Bonifika, kjer se bodo primorski župani, poslanci in gospodarstveniki pomerili na nogometni tekmi, ki bo tudi dobrodelno obarvana, saj bodo vsa pridobljena sredstva namenili primorskim centrom za socialno delo. Celodnevno prireditev bodo sklenili ob 20. uri s koncertom na Titovem trgu.

Predsednik pokrajinskega odbora zveze borcev NOB za južno Primorsko in poslanec Pozitivne Slovenije Jerko Čehovin je povedal, da je že aprila zastavil poslansko vprašanje, zakaj priključitev Primorske letos ne bo državna proslava. Od državnega sekretarja vlade je dobil odgovor, da država ne bo organizirala proslav, ki Slovence delijo. Zakaj bi proslava Slovence delila, saj gre vendarle za primorsko priključitev in ne odcepitev, Čehovinu ni jasno, "smo se pa Primorci odločili, da bomo imeli proslavo vsako leto, saj se zavedamo, da smo Primorsko osvobodili sami". Po mnenju predsednika koprskih borcev Borisa Kralja pa gre pri vladni odpovedi državne proslave bolj za prispevek k protiborčevskim kot varčevalnim ukrepom.