Že v začetku julija so se prijatelji s kopanja dogovorili za akcijo in po koncu poletja je bil čas, da od besed preidejo k dejanjem. "Počitnic je nepreklicno konec, počasi se izteka tudi letošnja kopalna sezona. Ta je bila to poletje zares dolga in nadvse prijetna. Kopališče pa je, kot vidite, zaraščeno in enostavno je treba nekaj storiti. Upamo, da bomo okolico uredili ravno toliko, da bodo tisti, ki so za to sicer odgovorni, imeli lažje delo pri vzdrževanju vsaj takega stanja, kot ga bomo pustili mi. Ideja o čiščenju se je porodila čisto spontano, še posebej bi rada poudarila, da nobena politika nima prav nič s tem," je razložila pobudnica akcije Lea Mlakar.

Območje ob Poljanski Sori pod puštalskim jezom je med Ločani že več kot pol stoletja priljubljeno zbirališče in prostor za kopanje. Letos je bilo med njimi precej kopalcev iz drugih krajev, celo tujih turistov je bilo kar nekaj. Kot smo že večkrat pisali, je bilo to področje zadnja leta zanemarjeno, a je prav pred kratkim zemljišče ob reki kupil gostinec Nedeljko Rodić, ki obljublja otroška igrišča, manjši lokal, v prihodnje morda manjši avtokamp in prostor za avtodome. "Tu se kopam že več kot 50 let, se pravi od svojega najbolj zgodnjega otroštva. Najbolj mi sicer ni všeč, da je kopališče v zasebnih rokah, a upam, da bo imel lastnik občutek za naravo in kopališče uredil čim bolj naravno. Ločanom seveda ni vseeno, kaj se bo tu dogajalo. Voda za kopanje je iz leta v leto boljša in čistejša, je pa res, da bi bilo treba bolje vzdrževati strugo in predvsem jez, ki je med najdaljšimi v Sloveniji. Ker se doslej za to ni nihče pobrigal, smo se morali kar sami," je povedala Zvonka Furlan.

Občina Škofja Loka je junija letos dala pobudo na pristojno ministrstvo za to, da bi to območje končno pridobilo status kopalne vode, prav tako pa čakajo na protipoplavno študijo, ki bo pokazala, kako naj se upravlja ta res lep konec Škofje Loke.