O tem so se strinjali domala vsi udeleženci pa tudi organizatorji prvega slovenskega fotomaratona. Na mariborskem trgu Leona Štuklja se je ob sončnem sobotnem jutru zbralo več kot 170 profesionalnih in ljubiteljskih fotografov, fotografskih zanesenjakov pač, ki so se od tam odpravili iskat dobre ideje po Mariboru. Nekateri s polnimi torbami opreme, drugi zgolj s fotoaparatom okoli vratu. "Nimam strategije, niti pričakovanj. Ne glede na to, kako dolgo se ukvarjam s fotografijo, na koncu vedno obstaja možnost, da bo neki mulc, ki ima tako rekoč prvič v roki fotoaparat, posnel boljšo fotografijo kot jaz," je pred odhodom priznal Bojan Zavernik. Tekmovalec s številko 51.

V rokah je sicer držal nahrbtnik s petimi objektivi, flešom, filtri, stativom in drugo profesionalno fotografsko opremo, saj se je vendarle hotel v boj z drugimi fotografi podati z najboljšimi možnostmi. "Toda tukaj sem predvsem zaradi zabave. Žena je dala pobudo, da se ga udeleživa," je še dejal. Bojan se že nekaj let nekako polprofesionalno ukvarja s fotografijo. "Ne živim od tega in nisem šolan fotograf. Niti ne slikam porok ali kaj podobnega," pravi, ima pa svojo spletno stran s fotografijami in je član Fotokluba Maribor. "Vsega, kar znam, sem se naučil s pomočjo filmčkov na Youtubu. Ti so veliko bolj uporabni kot fotografski priročniki."

"Tudi jaz, Youtube je zakon, tam najdeš odgovor na vsako vprašanje. Potem pa znanje preizkusiš na terenu," je dodala Maja Orešnik, ko je na trgu prilagajala svetlobo na svojem fotoaparatu, preizkušala filtre in nastavljala stativ. Na fotomaraton je prinesla precej manj opreme kot Bojan Zavernik, le nekaj najbolj uporabnih kosov, saj je vendarle oprema postranska stvar, trdi. S fotografijo se ukvarja štiri leta, oktobra pa začenja tudi študij fotografije na Akademiji za likovno umetnost. Prav zato se ji je zdel fotomaraton izvrstna priložnost, da preizkusi svojo nadarjenost, je povedala zgodaj dopoldne, tik preden se je podala v raziskovanje Maribora.

Maribum: Afrika v mestu, utrip mesta, koncert na terasi, camera obscura, skriti zaklad, visoka tehnologija, črno-beli svet, Drava, nostalgija, nov glasbeni miks, okroglo v urbanem okolju in kubanski ritmi so bile teme fotografij, ki so jih določili organizatorji. "Interpretacija posamezne teme pa je prepuščena udeležencu in izvirnost je nagrajena," je dodal eden od organizatorjev, Borut Cvetko, sicer tudi fotograf, pa lastnik in direktor podjetja Mediaspeed. Vsak udeleženec je moral do pol devete ure zvečer oddati spominsko kartico z vsega skupaj izbranimi trinajstimi fotografijami. Na prvi mora biti tekmovalec s svojo prijavno številko, na preostalih dvanajstih pa po ena fotografija na vsako določeno temo, v takem zaporedju, kot so jih določili organizatorji. "No, to je izvirnost," je še Cvetko pokazal na enega izmed tekmovalcev, ki je pravkar poskušal posneti prvo fotografijo v seriji. Okoli vratu kartonastega Chuck Norrisa, ki je stal na prizorišču, je obesil svojo prijavno številko.

Sobotni fotomaraton je sicer prvi v Sloveniji, drugod v Evropi pa je dogodek že dobro poznan. Koncept so si namreč izmislili davnega leta 1989 v Köbenhavnu. Nazadnje so se tako pred nekaj dnevi fotografi preizkušali v Novem Sadu, avgusta so se zbrali v Helsinkih, marca v Zagrebu, v preteklosti pa tudi že na Dunaju, v Gradcu in drugod po Evropi. "Zato je naša temeljna naloga danes, da ljudi naučimo, kaj fotomaraton sploh je, kakšna sta koncept in namen," je rekel Cvetko. Naslednje leto ga bodo organizirali v Ljubljani, je še obljubil.

Potem ko so fotomaratonci v soboto zvečer oddali spominske kartice s fotografijami, je začela delo strokovna žirija. Branimir Ritonja, predsednik Fotokluba Maribor, Sašo Bizjak, Večerov urednik fotografije, ter fotograf Boris Vugrinec bodo prispele fotografije temeljito pregledali in tudi preverili, ali so bile računalniško obdelane. Tisti, ki so s pomočjo računalniških programov poskušali izboljšati fotografije, bodo izločeni. "Udeleženci smejo uporabljati le tehnične pripomočke, ki jim jih omogoča fotoaparat," je še dodal Cvetko. Na fotomaratonu so smeli uporabiti digitalne fotoaparate vseh vrst, ne pa analognih aparatov ali mobitelov. Zmagovalca, ki bo prejel Canonov digitalni refleksno-zrcalni fotoaparat z objektivom 18-55 mm, bodo razglasili 3. oktobra.