V soboto je imela kolajno v olimpijskem krosu na dosegu 53 sekund tudi Blaža Klemenčič. To je bila uteha po polomu v Londonu. Za mlajšo Tanjo Žakelj pa 13. mesto potrditev, da se za najpomembnejše dirke zna pripraviti. "Ko ugotavljam, da sem izgubila minuto z vožnjo po lažji, vendar počasnejši 'piščančji' liniji mimo najtežjega odseka spusta, mi je sedaj že hudo. Tam sem izgubila bron. Žal mi je, a se sedaj ne da nič več narediti. Vedno se najde nekaj," se je Blaža Klemenčič po analizi težko sprijaznila, potem ko ji je še tretjič v zadnjih šestih letih ostalo deseto mesto. Še štirikrat pa je bila med petnajsterico.

"V klanec sem bila zelo močna, celo vodila na začetku, a še zdaleč nisem bila tako pripravljena kot v Londonu. Samo tisti del spusta! Na ogrevanju sem tam padla, postalo me je strah in zato nisem tvegala. Izgubljen čas in energijo bi lahko uporabila drugače," ji ni šla iz glave izgubljena boljša uvrstitev, za kar so poskrbele zanimive okoliščine. Tudi to, da je pred dvema tednoma na dirki na Češkem razbila komolec. "Sem pa vsaj pravilno izbrala kolo samo s prednjim vzmetenjem, čeprav sem se premislila šele sredi zadnjega treninga. Kolo s 26-palčnimi obročniki smo tako vozile le jaz, Bressetova in Kalentijeva. Vse druge so bile na 29 palčnih obročnikih," je izčrpno drugo najpomembnejšo dirke sezone opisala 32-letna kolesarka.

Tanja Žakelj, ki bo čez nekaj dni obrnila 24. leto v koledarju, je domala ponovila London. "Kar zadeva vožnjo, si nimam kaj očitati. Izgubila sem sprint za 12. mesto, a to ne pokvari lepe vožnje na meji sposobnosti in dobre, tudi malo tvegane izbire linij. Tam, kjer so imele ostale težave čez prelomnico, s padci vred, sem sestopila in pridobila. Če primerjam z olimpijskimi igrami, je bila tu celo močnejša konkurenca, kar se sicer smešno sliši. Zadovoljna sem, da sem ohranila dobro pripravljenost iz Londona, čeprav v zadnjem mesecu posebne primerjave na dirkah nisem imela. To je lep dosežek," je pojasnila mala kolesarka na kolesu z večjimi 29-palčnimi obročniki. V ospredju so bile le stare znanke. Francozinja Julie Bresset je olimpijskemu zlatu z velikim naskokom dodala še mavrično majico svetovne prvakinje, srebro je po smoli v Londonu pripadel legendarni Norvežanki Gunn Ritti Dahle Flesja, bronasta (tudi na OI) Američanka Georgia Gould pa je bila že v skupini s Klemenčičevo, ki se je borila za bron.