"El Pistolero", kot ljubitelji kolesarstva imenujejo Contadorja, je že pred letošnjo špansko pentljo sodil v najožji krog favoritov za končno zmago, odločilno prednost pred zasledovalci pa si je prikolesaril na 17. gorski etapi med krajema Santander in Fuente De.

Povratnik na veliko kolesarko sceno, ki so mu zaradi uživanja prepovedanih poživil odvzeli zmagi na Touru leta 2010 in na Giru leto dni kasneje, od 17. etape naprej ni več slekel najbolj prestižne rdeče majice, je tako na Vuelti ponovil uspeh iz leta 2008, v svoji športni kartoteki pa ima še dve končni zmagi na dirki po Franciji leta 2007 in 2009 ter dirki po Italiji 2008.

Kolesarska karavana, predvsem njegova glavna tekmeca za končno zmago, Valverde in Rodriguez, sta v soboto imela zadnjo priložnost, da ogrozita Contadorjevo skupno zmago, a jima to ni uspelo. Po skupno 3360 kilometrih španske preizkušnje, ki je letos vsebovala enajst ravninskih in osem gorskih etap ter po dve vožnji na čas (skupinski in posamični) je Valverde za Contadorjem zaostal minuto in 16 sekund, Rodriguez pa minuto in 37 sekund.

"Zmaga na Vuelti je morda najlepša v moji karieri. Nikoli v svoji karieri nisem doživel tako močnih občutkov, ko sem jih po zmagoslavju na 17. etapi, ko sem tudi prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi. V vsakem primeru sem presrečen, navkljub temu, da sem bil vseskozi izpostavljen hudemu pritisku, sem dal vse od sebe in zdržal do konca. Še nedavno tega sem se ukvarjal z idejo, da bi slavil na Giru, Touru in Vuelti, zdaj sem osredotočen na cilje, ki so bolj primerni," je po zmagoslavju na letošnji Vuelti dejal 29-letni Contador.

Današnja paradna etapa od Cercedilla do Madrida v dolžini 115 km je minila v sproščenem ozračju, v zadnji tretjini tekme pa so kolesarji vendarle odločneje pritisnili na pedala. Po skupinskem sprintu je smetano pobral Nemec John Degenkolb, ki je na španskem krogu slavil kar na petih etapah, za njim pa sta se uvrstila Italijana Elia Viviani (Liquigas-Cannondale) in Daniele Bennati (RadioShack-Nissan).

"Naporno tritedensko preizkušnjo sem končal na najlepši možni način, zdaj je čas, da grem na pivo in šampanjec," je po današnji etapni zmagi dejal Degenkolb.