Tradicija paraolimpijskih iger v času samostojnosti slovenske države pravi, da se športniki z njih še nikoli niso vrnili brez uvrstitev med prve tri. In tudi po Londonu 2012 bo tako. Za najvišjo uvrstitev je poskrbel strelec Franček Gorazd Tiršek, debitant na teh tekmovanjih, ki je v eni najbolj razburljivih tekem na igrah osvojil srebro z zračno puško.

V vrhu oziroma tik pod njim so bili v Londonu tudi atleti. V finalih so dosegli vse uvrstitve od četrtega do osmega mesta, v boju za medalje pa so bili Tatjana Majcen Ljubič, Jože Flere, Tanja Cerkvenik in Henrik Plank enotnega mnenja, da so glavna težava v njihovem športu sporne klasifikacije. Pogled na športnike, ki ne sodijo na stopnjo njihovih poškodb in mečejo orodja do svetovnih rekordov, lahko tudi jemlje voljo do nadaljevanja kariere, pritožbe, čeprav številne, pa v Londonu niso bile uspešne.

"Zadovoljen sem s petim mestom, to je velik uspeh. Ogromno tekmovalcev je, ki so povsem profesionalni. Sposoben sem izvleči več, a je največja težava kategorizacija. To bo treba urediti, da bomo lahko enakovredni. Šele potem bo to tekmovanje imelo svoj čar, sicer pa je zašlo zelo daleč. Če si še tako pripravljen, se pojavijo tako rekoč hodeči tekmeci in z njimi se boriti za medalje je pravzaprav nemogoče," je o tej temi dejal Flere, srebrn s prejšnjih iger.

Namizni tenis je imel v Londonu dve predstavnici. Dolgo poškodovana Mateja Pintar je prišla do četrtfinala, v ekipni konkurenci sta z Andrejo Dolinar prav tako prišli do te stopnje tekmovanja, pa morali priznati premoč korejskima tekmicama - tudi zato, ker sta nastopili v združeni kategoriji, za Pintarjevo za dve stopnji višji od njene. A kljub temu, da rezultatsko ni ponovila Pekinga in Aten, ena najboljših slovenskih športnic med invalidi Pintarjeva še ni rekla zadnje besede.

"Te igre so bile zelo lepe, dobro organizirane. Bilo mi je všeč, tako vzdušje kot medijska pozornost. Tudi obljube o zelenih in invalidom prijaznih igrah so izpolnili. S tem sem zadovoljna, s svojimi rezultati ne toliko. A na to sem se že pripravila pred nastopi. Iz Londona bom šla z lepimi vtisi, potem pa bomo videli, kako bo šlo naprej. Motiva mi še ni zmanjkalo, daleč od tega, da bi želela končati kariero," je dejala Pintarjeva.

Na igrah je prvič nastopil tudi kolesar Roman Pongrac. Za uvod na paraolimpijskih igrah je dosegel 11. mesto na kronometru in 25. na cestni dirki, a se je v boj s tekmeci, ki so imeli pomoč ekip, spustil sam, tako da je bil z doseženim zadovoljen.

"Zadovoljen sem, dal sem vse od sebe, bilo pa je naporno in trasa zahtevna. Naredil sem tisto, kar sem bil zmožen v danem trenutku. Občutki so enkratni, prvič sem na olimpijskih igrah in prvič sem občutil tudi občinstvo v takšnem številu. Lahko pa bi bilo še bolje," je svoj prvenec ocenil Pongrac.

Slovenci so na igrah poleg srebra Tirška dosegli še dve četrti mesti (Henrik Plank in Darko Đurić), štiri peta (dva Đurić, Flere in Damjan Pavlin), tri šesta (Tatjana Majcen Ljubič, Đurić in odbojkarice), dve sedmi (Plank in Tanja Cerkvenik) ter dve osmi (Majcen Ljubič, Franc Pinter).