Cipra ob tem poziva alpske države ter njihove okoljske ministre naj se tudi sami zavzamejo za uresničitev energijskega preobrata. Občutljiv alpski prostor mora ravnovesje ohraniti tudi v prihodnje, komisija opozarja v sporočilu za javnost.

Pri tem opozarja, da je v naslednjih letih pričakovati načrte za gradnje novih in novih hidroelektrarn, črpalnih elektrarn in drugih energetskih objektov v Alpah. Ti bi lahko ogrozili alpski ekosistem.

V Cipri izpostavljajo, da je moč cilj dejanskega energijskega preobrata doseči le skupaj in ob manjši porabi energije. Vsakdo bo moral razmisliti o življenjskem slogu in sprejeti odločitev, koliko energije resnično potrebuje za visokokakovostno življenje, opozarjajo.

"Bistveno večje količine energije je mogoče privarčevati na področju gradnje in to ob nespremenjenem bivalnem ugodju," izpostavljajo v komisiji in dodajajo, da morajo postati primeri energijsko učinkovitih objektov in trajnostne gradnje iz lesa kot obnovljivega vira standard, ki bo veljal v celotnem alpskem prostoru in prek njegovih meja.

"Treba bo tudi podražiti prepoceni energijo, obenem pa nagraditi manjšo porabo, denimo s spodbudami v okviru ekološke davčne reforme," še poudarjajo.