Vsakoletno srečevanje obmejnega prebivalstva na Tromeji se je začelo leta 1979, ko so bili časi še drugačni in je ljudi na tem območju fizično ločevala državna meja. Dandanes se na prireditvi vsako leto spomnijo zgodovine in krepijo prijateljstva, ki so se stkala v treh desetletjih, je za STA pojasnil Jože Brudar iz Turističnega društva Rateče-Planica.

Pojasnil je, da srečanje, ki tradicionalno poteka vsako drugo nedeljo v septembru, v vseh 33 letih ni nikdar odpadlo. V primeru dežja pa ga izvedejo tretjo nedeljo v septembru.

Organizacijski komite je oblikovan iz turističnih društev vseh treh obmejnih krajev, ki jim pomagajo tudi občine Kranjska Gora, Trbiž in Podklošter. Župani vseh treh občin se skupaj s svojimi občani prav tako vsako leto podajo na Peč, kjer ob 12. uri nagovorijo zbrane. Pred leti se je prav na Tromeji porodila tudi zamisel o organizaciji olimpijade treh dežel.

Narodno zabavni program na vrhu 1509 metrov visoke Peči se bo začel ob 11. uri, že od 9. ure dalje pa se bodo pohodniki na Tromeji lahko okrepčali z značilno pijačo in jedmi vseh treh dežel. S slovenske strani se bodo pohodniki na pot podali ob 8. uri izpred gostilne Šurc v Ratečah.