"Šole bodo imele možnosti same izbirati, kako v svoje programe vključiti moralno in državljansko vzgojo," je pojasnil. Kritiki so poudarjali, da naj bi Peking s tečaji otrokom poskušal "spirati" možgane. Vlada pa je odgovorila, da so tečaji pomembni za ustvarjanje narodne identitete in občutka pripadnosti. V Hong Kongu, ki je protipekinško usmerjen, je šlo zaradi spremembe učnih programov na noge ogromno staršev.

Po predlogu naj bi bil tečaj sestavljen iz splošnih državljanske vzgoje ter tudi kontroverznih učnih ur o ljubezni do celinske Kitajske. V osnovne šole naj bi ga uvedli že septembra, v srednje pa prihodnje leto, dodaja BBC.

Po učnem načrtu naj bi otrokom razložili prednosti enostrankarskega sistema in prezrli pomembne dogodke, kot je bilo zatrtje študentskih uporov na Trgu nebeškega miru ter množično stradanje v času vladanja Maa Zedonga. Po raziskavah naj bi omenjenim tečajem nasprotovalo 69 odstotkov vseh učencev v Hong Kongu. Na ulicah pa se je kasneje zbralo okoli 100 tisoč protestnikov.

Za razliko od Kitajske, Hong Kong uživa višjo stopnjo svoboščin, med drugim pozna neodvisne medije, pravico do zbiranja in izražanja mnenj itd.