O tem, da se informacij do konca postopka ne posreduje javnosti, naj bi se dogovorili na predlog odvetnikov domnevnega Rodetovega sina Petra Stelzerja, je poročalo današnje Delo.

Stelzer DNK vzorec že pustil na inštitutu

Delo je prav tako poročalo, da se je Stelzer v začetku tega tedna mudil v Nemčiji, kjer naj bi že začel postopek DNK analize. Po njihovih informacijah je namreč Stelzer v enem od nemških inštitutov že pustil svoj DNK vzorec, prav tako pa naj bi tudi že poravnal vse stroške analize.

Že pred dnevi so iz odvetniške pisarne Zidar Klemenčič medijem poslali sporočilo, v katerem so pojasnili, da so odvetnike, ki zastopajo Stelzerja, zaprosili za termin, v katerem naj se kardinal Rode zglasi na predlagani ustanovi za odvzem vzorcev. Ob tem so zahtevali, da se test opravi "po protokolu sodnih ugotavljanj očetovstva na tej ustanovi oziroma da sta pri odvzemu vzorcev istočasno navzoča oba subjekta".

Rode je sicer za izvedbo analize že zaprosil Inštitut za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, vendar se Stelzer s tem predlogom ni strinjal, saj da želi opraviti test "na neodvisnem mestu". Predlagal je izvedbo analize v tujini.

Prijateljevanje potrdil, prelom celibata zanikal

Kardinal Rode naj bi imel po poročanju Dela leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo S., ki je leto pozneje v Nemčiji rodila otroka. Peter S., ki zdaj živi na Bližnjem vzhodu, naj bi letos spomladi v Sloveniji najel odvetnico, s pomočjo katere naj bi poskušal od kardinala Rodeta dobiti priznanje o očetovstvu oziroma njegovo privolitev v test DNK. Tanja Breda je sicer za Delo zanikala, da bi bil Rode oče njenega otroka.

Rode je kmalu zatem izjavil, da je pripravljen na test očetovstva, saj "ve, kakšen bo rezultat". Napovedal je tudi, da bo svoje ime branil z vsemi pravnimi sredstvi. Potrdil je prijateljevanje s Tanjo Bredo, a zavrnil domneve o prelomu celibata.