Vlada je delala slabo, "ker je nesposobna"

Lukšič je spomnil, da bo letos jeseni vsak žel, kar je sejal. Slovenska vlada pa je po njegovih besedah delala slabo, "ker je nesposobna", zato bo tudi pridelek slab. Pojasnil je, da smo leta 2011 šli na volitve, ker je bil en del političnega telesa prepričan, da zna bolje upravljati državo.

Vendar se je po dveh mesecih pokazalo, da je vlada povsem nesposobna, da se ne namerava ukvarjati s krizo, ampak gre le za to, da se v državo vsadijo ideološki nastavki neoliberalizma, je ocenil Lukšič. Ob tem je poudaril, da so na isti seji, kot so ratificirali fiskalni pakt, tudi zmanjšali davek na dobiček. "V istem trenutku, ko smo potrdili zavezo o uravnoteženju proračuna, so oni povečali proračunsko luknjo za 250 milijonov evrov na letni ravni," je nadaljeval.

Metanje dimnih bomb in slepilna radikalizacija razmer

Tukaj je Lukšič izpostavil, da je "Janševo mahanje s fiskalnim pravilom kot ključnem protikriznem ukrepu" eden od manevrov iz njegovega širokega nabora "metanja dimnih bomb in slepilne radikalizacije razmer". Po Lukšičevih besedah namreč desnica baranta s strahom, levica stavi na upanje. "Če ste opazili, je Janša za oktober že napovedal novo krizo. Tako pač desnica drži svoje ljudi na kupu," je dejal Lukšič, ki je bil v intervjuju kritičen tudi do prvega Janševega mandata.

Po njegovih besedah je namreč v tistem času razbremenjevalo gospodarstvo, prodalo veliko državnega premoženja ter nakopičilo veliko dolga v zasebnem sektorju. Sedaj smo se tako znašli v fiskalni krizi in "investicijskemu štrajku". Ob tem priznava, da tudi Pahorjeva vlada pri spremembi in popravljanju nekaterih stvari ni bila dovolj uspešna in odločna. "Brezkompromisno bi morali ukiniti predvolilne Janševe posladke in minimalno zategniti pas. In se državi ne bi bilo treba toliko zadolževati," je dejal.

Sprejetje začasnega protikriznega zakona

Lukšič tako meni, da bi morali sprejeti začasni protikrizni zakon, s katerim bi spodbudili plasiranje prihrankov v delnice slovenskih sistemskih bank, zavarovalnice in obveznice Republike Slovenije. Pri nas se letno ustvari okoli dve milijardi neto prihrankov, od leta 2004 pa jih je v tujino odteklo približno šest milijard, od tega veliko v davčne oaze, je ocenil Lukšič. Ravno ti visoki prihranki pa Slovenijo po njegovem mnenju tudi razlikujejo od Grčije, Španije in Portugalske.

Hkrati Lukšič tudi predlaga poseben protikrizni davek na premoženje slovenskih rezidentov v davčnih oazah, saj da ni več možnosti, da bi posebej izbirali in so to zadnje bilke. Nato je Lukšič naštel še dvig davka na premoženje in davka na dobiček ter izboljšati davčno disciplino. Le s tem bi lahko v državni proračun pripeljati 900 milijonov evrov, kar bi bil signal tujini, da smo sposobni preživeti z lastnim denarjem, je poudaril.

Predsednik SD je obenem tudi prepričan, da je slaba banka ni rešitev, reforme pa bodo podprli, "če ne bodo vsebovale ideološkega revanšizma" ter bodo vsebinsko vzdržne za njihove poglede.