Vlada ocenjuje, da bodo z delovanjem ministrstev na strnjeni lokaciji in v lastnih prostorih v enem letu prihranili okoli 3,6 milijona evrov. Kakšen bo dejanski prihranek letos in v prihodnjem letu, pa bo znano, ko bo zaključen selitveni načrt, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo. Selitveni načrt se namreč še dopolnjuje, selitve ministrstev pa niso končane.

Strošek selitve bo minimalen

Na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so pojasnili, da je predvidena selitev NPU z Dimičeve ceste 16 na Litostrojsko cesto 54 v skladu s sklepom vlade, katerega cilj je predvsem zmanjšanje stroškov za najem poslovnih prostorov in celovita prostorska rešitev vseh ministrstev in vladnih služb. Skladno s tem načrtom se bodo bistveno zmanjšali stroški najemnin za prostore, ki jih sedaj uporabljajo ta ministrstva.

Na Litostrojsko se poleg NPU seli še vodstvo MNZ in del organov v sestavi MNZ. Fizična izvedba selitve bo opravljena v pretežni meri z lastnimi sredstvi ministrstva in bo zato strošek minimalen, so zapisali na ministrstvu. V celoti naj bi s selitvijo končali marca prihodnje leto.

Z Litostrojske ceste se je do 13. avgusta na Langusovo 4 preselilo 128 javnih uslužbencev ministrstva za infrastrukturo in prostor. Preselitev vse dokumentacije in opreme z Litostrojske je bila končana 17. avgusta, 31. avgusta pa je bila opravljena primopredaja, so pojasnili na ministrstvu.

Računov še niso prejeli

Računov za selitev še niso prejeli. Kot so še zapisali, so najeli samo servise za selitve in uničenje dokumentacije, beljenja ni bilo, generalnega čiščenja tudi ne, pohištvo so premontirali in premikali zaposleni na ministrstvu. Okvirna cena selitvenega servisa za arhive, tekočo dokumentacijo, uničenje dokumentacije, selitve računalniške opreme, odklope, priklope bo po navedbah ministrstva znašala največ 35.000 evrov.

Iz prostorov na Litostrojski se je preselilo tudi 148 uslužbencev ministrstva za kmetijstvo in okolje. Selitev opreme in dokumentacije na Dunajsko cesto bo predvidoma stala okoli 23.000 evrov. Selitev sistemske opreme in multifunkcijskih naprav pa nekaj manj kot 3500 evrov z DDV, so pojasnili na ministrstvu.

Selitev uslužbencev ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, nekdanje službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko, z lokacije na Dunajski cesti na Kotnikovo ulico pa je v teku. Prihodnji teden se jih bo od 180 v stavbo na Kotnikovi preselilo 50. Selitev bo končana predvidoma do konca februarja 2013.

Kot so zapisali na gospodarskem ministrstvu, bodo stroški septembrske selitve znašali 960 evrov. Sicer pa gre za racionalizacijo poslovanja oz. prihranek sredstev, saj bo odpovedana najemnina prostorov na Dunajski cesti, ki mesečno znaša 45.000 evrov.