Več let je namreč javno in glasno opozarjala, da je gradbeno podjetje Kongrad, ki je obnavljajo upokojenski dom, storilo vrsto napak, zaradi katerih so imeli zaposleni in njihovi varovanci včasih že skoraj nemogoče pogoje za delo in bivanje. Direktorja družbe Kongrad Franca Lašiča so njene nenehne obtožbe in vmešavanje v njihovo delo tako razjezili, da je proti domu in ministrstvu za delo, družino in socialno delo vložil več tožb v skupni vrednosti 122.000 evrov, Lesjakova pa je morala prevzeti delo v finančno-računovodski službi. Ministrstvo ji namreč poleti ni več podaljšalo mandata.

Čeprav se je Lesjakova še pred kratkim javno razburjala, da je postala nič krivi grešni kozel in da so ji na ministrstvu obljubili, da bo lahko ostala na direktorskem stolčku, vse dokler se sodni proces na okrajnem sodišču v Celju ne bo pravnomočno končal, se je zdaj zavila v molk. Obljubila nam je sicer, da bo svojo zgodbo pojasnila, če ji bomo poslali pisna vprašanja, potem pa nanje ni odgovorila. Izgovorila se je, naj se za vse informacije obrnemo na novo direktorico Katjo Pem Sevšek, ki pa seveda s to zgodbo nima nič skupnega.

Na ministrstvu nezadovoljni z direktoričinim delom

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so nam povedali, da je Lesjakovi prvega julija potekel mandat in da so zato objavili javni razpis za mesto direktorja zavoda. Ker nihče izmed kandidatov ni bil izbran, bi Lesjakova za nekaj časa lahko ostala vršilka dolžnosti, vendar je to možnost gladko zavrnila. Ministrstvu torej ni preostalo drugega, kot da je za vršilko dolžnosti imenovalo Pem-Sevškovo.

Direktorat za socialne zadeve, ki v okviru ministrstva spremlja poslovanje in delovanje zavodov, z delom Lesjakove ni bil zadovoljen. Ko je podjetje Kongrad obnavljajo konjiški dom, njeno sodelovanje z ministrstvom ni bilo takšno, kot bi si želeli in pričakovali, ocenjujejo na ministrstvu. Tudi odpravljanje napak, ki so se pojavile pri gradnji, je potekalo zelo počasi in povsem drugače, kot je običajno pri podobnih projektih. Ko je bila obnova končana, je prišlo celo na dan, da je Lesjakova projekt brez vednosti ministrstva na lastno pest spreminjala. S tem je seveda, kot pojasnjujejo na ministrstvu, presegla svoja pooblastila in tudi sama pripomogla k napakam pri naložbi.

Direktor Kongrada: Kaj takega še nikoli nisem doživel

Direktor delniške družbe Kongrad Franc Lašič se že ob imenu nekdanje direktorice močno vznemiri. "Mi bomo svoje povedali na sodišču. Celotno zadevo smo predali odvetniku, zato o tej zgodbi ne želim več govoriti, ker imam vsega dovolj. Kaj takega namreč v svoji poklicni karieri nisem še nikoli doživel. Gospa se je kar naprej prepirala in nas obdolževala, čeprav smo vse napake odpravili do predpisanega datuma. Ko je ministrstvo projekt že podpisalo oziroma ga je odobrilo, je uvajala neke spremembe in delala po svoje, to pa seveda ne gre. Če ji niso podaljšali mandata, lahko krivdo pripiše samo sebi. Mi za to nismo nič krivi," pravi Lašič nejevoljno. O podrobnosti tožbenih postopkov proti ministrstvu in Lambrechtovemu domu ne želi govoriti, pojasnil je le, da gre za več različnih sporov.