Gradnja Nordijskega centra Planica, ta hip največjega športnega projekta pri nas, medtem pospešeno teče, saj želijo srednjo in veliko skakalnico dokončati do konca meseca, tako da bi prvi oktobrski konec tedna lahko organizirali poletno državno prvenstvo v skokih. Podoba doline pod Poncami je te dni osupljiva, saj je celotna dolina pravo gradbeno mravljišče, pogled na skoraj dokončana skakalna dvojčka pa izjemen. Srednja skakalnica je že obložena s plastično podlago, medtem ko je velika še "lesena" in zato daje še posebej zanimiv vtis. Na "puklu" skakalnice izurjeni alpinisti polagajo plastično prevleko, delavci Tehnika pa izvajajo še zadnja dela na zaletišču. Kljub sila zahtevnim posegom je bilo med zaposlenimi le nekaj poškodovanih, čeprav so se mnogi bali, da je gradišče smrtno nevarno. Nekaj delavcev se je zgolj pošalilo, da je njihov kolega kot prvi že "preskusil" skakalnico.

Država je ta teden dokončno odobrila financiranje tekaškega dela Nordijskega centra, ki bo z davkom stal 18,4 milijona evrov, 85 odstotkov upravičenih sredstev bo prispevek Evropske unije. "Projektiramo tekaški center in pridobivamo soglasja. Če bo šlo vse po sreči, bi gradnjo začeli prihodnjo pomlad," je ocenil Gros. Tekaški del predvideva velik objekt na delu sedanjih parkirišč, ki pa bo večinoma pod zemljo. Med tekmami bo namenjen sodnikom, novinarjem, organizatorjem, prek leta pa bo tam manjši muzej, prostor za turiste in vetrovnik. Poleti bodo v podzemnem delu imeli tekaško progo za treninge.

Največ težav pri gradnji tekaškega dela bo z zemljišči. Država je morala namreč odkupiti zemljišča od kar 185 lastnikov, od katerih je bil vsak solastnik na prav vsakem kvadratnem metru zemljišča. Za devet lastnikov teče postopek razlastitve, a Gros pravi, da lahko začnejo gradnjo še pred dokončanjem tega postopka. Mnogim solastnikom, ki so svoj delež, ki ga potrebuje država, že prodali, pa gre v nos tudi odnos Zavoda za šport Planica, češ da so se vedno pogovarjali le z Agrarno skupnostjo Rateče - Planica, ki pa sploh ni lastnica zemljišč, pač pa so lastniki posamezne fizične osebe. "Želel bi, da vodstvo Planice enkrat prizna, da so ravnali napak, ko niso iskali soglasja in dogovora z vsemi lastniki in nas niso vseh obravnavali enakopravno. Nihče sicer ne nasprotuje gradnji centra in razvoju Planice," je povedal Alojz Volc. "Na zavodu se seveda zavedamo, da je lastnikov 185 in da agrarna skupnost ni lastnica zemljišč. Gre za precej zapleten postopek, ki smo ga želeli poenostaviti tako, da smo v agrarni skupnosti iskali sogovornika. Pri parcelizaciji zemljišč bodo prav ta konec tedna lahko na terenu sodelovali vsi lastniki," je zatrdil Jelko Gros.

Nekaj nejasnosti je tudi glede poteka tekaških prog, saj bodo morali urediti dve različni trasi za obe tehniki smučarskega teka. Če bodo proge tekle po zasebnih zemljiščih, bo moral Zavod za šport Planica imeti potrebna služnostna soglasja. "Večina prog bo zagotovo tekla po zemljiščih, ki so že v državni lasti. Kljub temu pa bomo sklenili služnost na širšem območju Nordijskega centra Planica," je razložil Gros.