"Gol za vodstvo je bil nadvse pomemben. Tisti hip sem našel prazen prostor in hitro ustrelil. Na srečo je šla žoga v mrežo,« je dejal Xhaka in dodal, da je zmaga v Stožicah še toliko več vredna, ker je bila dosežena proti »čvrstemu tekmecu, proti kateremu je nemogoče nadzirati položaj na igrišču vseh devetdeset minut".

Cenjeni švicarski selektor Ottmar Hitzfeld, ki je po Evropi osvojil številne laskave lovorike, je razložil, da so bili njegovi varovanci dobro pripravljeni na Slovenijo, ki ga z igro ni presenetila. »Gostitelji so bili hitri, zelo so se borili, si predvsem v prvem polčasu tudi ustvarili nekaj priložnosti, a smo zdržali pritisk. Oba gola sta padla v pravem trenutku. To je bil vrhunec naše predstave,« je menil nasmejani Hitzfeld, povsem drugačne volje pa je bil domači selektor Slaviša Stojanović, ki je na 181. slovenski tekmi v zgodovini videl 71. reprezentančni poraz.

»Ni prijetno izgubiti, sploh na začetku kvalifikacij, ampak zdaj je to dejstvo. Tekmo smo izgubili zaradi dveh strelov iz razdalje. Če bi zadeli pravočasno, bi se tekma odvila v drugo smer. V drugem polčasu nismo več našli rešitev. Švicarji so relativno mirno pripeljali tekmo do zmage. Nesprejemljivo je, da nismo blokirali strelov od daleč, saj smo vedeli, kje preti nasprotnikova nevarnost,« je sprva dejal Slaviša Stojanović in obžaloval predvsem zapravljene priložnosti v prvem polčasu. Selektorjevo mnenje je, da bi morala Slovenija več držati žogo v svoji posesti, ne pa da so se pojavljale težave že pri ustavljanju žoge.

Pred potjo v Oslo, kjer slovensko reprezentanco v torek čaka zahteven obračun z Norveško, Stojanović govori o spremembah v prvi enajsterici. »Četudi bi premagali Švicarje, bi v drugem krogu igrali nekateri drugi nogometaši. Vseskozi ponavljam, da je naša skupina izjemno zahtevna. Vsaka tekma bo vsaj toliko težka, kot je bila včerajšnja v Stožicah. Zdaj je treba hitro pozabiti izgubljeno priložnost in se čim bolje osredotočiti na naslednji cilj,« je razložil selektor. O vratarju Jasminu Handanoviću, ki je zamenjal poškodovanega bratranca Samirja, Stojanović ni imel večjih pripomb. »Pri prvem golu se je žoga odbila od našega branilca, pri drugem pa enostavno ni imel možnosti za posredovanje,« je sklenil.