V današnji pretežno ravninski etapi se je najbolj izkazal Gilbert, ki je na letošnjem španskem krogu dosegel drugo etapno zmago. Odločitev o zmagovalcu je padla v zadnjem kilometru, ki ga je belgijski kolesar odpeljal v vrhunskem slogu in po dolgem sprintu ukanil vse tekmece.

"Etapa je bila naporna. V zadnjem kilometru sem bil vseskozi na pedalih, če bi se le za trenutek usedel, potem ne bi imel nobenih možnosti za etapno zmago," je takoj po prihodu v cilj dejal 30-letni Gilbert.

Karavana na Vuelti je vse bližje končnemu cilju v Madridu, pred dvema sklepnima etapama - v soboto bo na sporedu predzadnja etapa v dolžini 170,7 km med krajema La Faisanera Golf in Bola del Mundo, v nedeljo pa še "paradna" preizkušnja med Cercedillo in Madridom v dolžini 115 km - pa je v najboljšem položaju Contador, sicer zmagovalec dirke po Franciji iz let 2007 in 2009.

Povratniku na veliko kolesarko sceno so zaradi uživanja prepovedanih poživil sicer odvzeli končni zmagi na Touru leta 2010 in na Giru leto dni kasneje, na španskem krogu pa je že tretji dan v "rdečem", tako da se mu po letu 2008 nasmiha druga končna zmaga.

Njegovi najhujši tekmeci, predvsem rojaka Valverde in Joaquim Rodriguez, ki sta na današnji preizkušnji na račun bonifikacij nekoliko znižala skupni zaostanek za Contadorjem, bodo imeli v soboto zadnjo priložnost, da premešajo "karte na vrhu", saj bo na sporedu izjemno naporna gorska preizkušnja s štirimi vzponi prve težavnostne kategorije. Najhujši klanec bo prav zadnji na 2247 metrov visoki Bola del Mundo.