Zakaj sta 15-letna Polly in Wesley najela vrstnika, da je umoril 15-letno Winsie Hau iz Arnheima

Strokovnjaki že vrsto let opozarjajo na vse bolj razširjen pojav spletnega mobinga. Predvsem mladi vse bolj zlorabljajo klepetalnice in socialna omrežja za žalitve in obrekovanje vrstnikov. A tako tragičnega epiloga kot v primeru, ki so ga na Nizozemskem poimenovali "facebook umor", ni pričakoval nihče.

Ko je 15-letna Winsie Hau iz Arnheima na facebooku objavila trač, da naj bi imela njena sošolka Polly W. spolne odnose z več fanti, si zagotovo ni predstavljala, da bodo te laži kruto zapečatile njeno življenje. Užaljena 15-letna Polly je namreč skupaj s svojim fantom Wesleyjem pripravila morilski načrt. Izvedbo sta naročila 14-letnemu Jinhuaju, ki je med vrstniki izstopal po sociopatskem vedenju, za umor pa sta mu obljubila 50 evrov nagrade.

Štirinajstega januarja je Jinhua pozvonil na vratih stanovanja družine Hau. Joyce, kot so Winsie imenovali njeni prijatelji, je odprla in pozdravila fanta, ta pa je rekel "Sorry, moram to storiti" in jo z nožem večkrat zabodel v vrat in obraz. Dekle se je zgrudilo, Jinhua pa je večkrat zabodel še njenega očeta, ki ji je hotel priskočiti na pomoč. Mlada žrtev je pet dni po dogodku podlegla poškodbam, ozadje napada pa so kriminalisti razvozlali šele mesece kasneje.

Dejstvo, da je mladoletniški zločin sprožila objava na facebooku, je pretreslo Nizozemsko. Sodišče je hotelo ob tem tragičnem dogodku opozoriti javnost, da bi postala bolj pozorna na to, kaj otroci objavljajo po spletu in kakšne hude posledice utegnejo imeti takšne objave, zato je naredilo izjemo in na procesu dopustilo prisotnost medijev, čeprav se sodni postopki, v katerih sodijo mladoletnikom, praviloma odvijajo za zaprtimi vrati.

Mladinska sodnica Wendy Vierveijzer je Jinhuaja v ponedeljek obsodila na najvišjo možno kazen, ki jo dopušča mladoletniška kazenska zakonodaja. Zaradi umora in poskusa uboja bo moral najprej za leto dni v mladoletniški zapor, nakar bodo sledila še tri leta zdravljenja na psihiatričnem zaprtem oddelku. Sojenje Polly in Wesleyju, ki sta umor naročila, naj bi sledilo prihodnji mesec.