Vodilni kitajski komunist je bil razrešen, ker je poskušal prikriti prometno nesrečo, ki jo je zakrivil njegov razvajeni sin

Komunistično oblast v Pekingu je ta teden pretresel nov škandal. Ling Jihua, eden najtesnejših sodelavcev predsednika Hu Jintaa, je bil razrešen s položaja vodje glavne pisarne vplivnega politbiroja kitajske Komunistične partije. Uradnega pojasnila presenetljive degradacije v Pekingu niso podali. Zato pa je hongkonški časnik South China Morning Post ob sklicevanju na neimenovane vire potezo oblasti povezal z marčevsko prometno nesrečo, v kateri je umrl Lingov sin.

Triindvajsetletni Ling Gu je užival vse ugodnosti, ki pripadajo kitajski vladajoči eliti, med drugim je obiskoval elitne zasebne šole in se vozil z dragim črnim ferrarijem 458 spider. V jutru 18. marca je divjal po četrti pekinški severni obvoznici, zgubil nadzor in treščil v zid. V nesreči naj bi poleg voznika umrli še dve mladi ženski.

Ling Jinhua je sprva poskušal prikriti dejstvo, da je za krmilom sedel sin vodilnega komunista, in dosegel, da so ponaredili podatke v mrliškem listu. Ker so o nesreči poročali številni blogerji, mu je na pomoč priskočila še vladna cenzura, ki je z medmrežja izbrisala vse zapise o nesreči in v iskalnikih blokirala besede "ferrari", "Little Ling" in "Prince Ling". Neodvisni mediji so kljub temu izvohali zaudarjajočo resnico. Pod plazom kritik tovarišev je moral Ling Jinhua zapustiti vrh KP.