"Podrobnosti o nacionalnih zavezah so zaupne informacije. Nato je seznanjen z razvezo omenjene pogodbe in se bo o posledicah pogovoril s slovenskimi oblastmi," so povedali viri pri zavezništvu.

Tako so v Natu odgovorili na vprašanje, ali razveza pogodbe o nakupu patrij pomeni, da Slovenija ne bo izpolnila zavez do Nata, in kakšne so točno zaveze Slovenije do zavezništva glede oklepnikov.

Ministrstvo za obrambo je ta teden sporočilo, da je s podjetjema Rotis in Patria doseglo sporazum o ureditvi razmerij glede nakupa osemkolesnih oklepnikov, po katerem Slovenija z naslova pogodbe ne bo več nabavljala teh vozil.

Slovenija je v skladu z razvezano pogodbo kupovala 135 oklepnikov, od tega 110 polno opremljenih. Do letos bi morala prevzeti 86 vozil, prevzela pa jih je le 30 in tako ostaja pri tej številki.

V opozicijski Pozitivni Sloveniji so opozorili, da 30 oklepnikov ne bo dovolj za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine, ki naj bi bila dogovorjena z Natom in naj bi sodelovala pri dejavnostih zavezništva.

Slovenija bi morala po nekaterih neuradnih navedbah v skladu z zavezami Natu srednjo bojno bataljonsko skupino opremiti s 56 oklepniki.

Minister za obrambo Aleš Hojs je v sredo na pomisleke glede neizpolnjevanja zavez Slovenije do Nata odgovoril, da se slovenski in Natovi strokovnjaki dogovarjajo o ciljih, ki jih bo Slovenija morala izpolniti do leta 2020.

Po ministrovih informacijah bodo cilji morda nekaj nižji kot doslej, kar je glede na finančne težave držav zavezništva po njegovi oceni tudi razumljivo.

Hojs je tudi poudaril, da so z resolucijo o razvoju in opremljanju Slovenske vojske do leta 2020 ti cilji opredeljeni za naslednjih osem let, tako da je za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine še čas.