Potrebovali bomo dovolj politične modrosti

"Državni zbor je hram demokracije, tam je prostor za pogovor in kresanje mnenj," je glede izredne seje, ki so jo zahtevali v PS in na kateri bi poslanci obravnavali javnofinančno vzdržnost in stabilnost Slovenije ter izjave premiera Janeza Janše v zvezi s tem, povedal predsednik SLS Žerjav.

Na vprašanje, kako sicer ocenjuje Janševe izjave glede javnofinančne stabilnosti države, je Žerjav odvrnil, da se sam ukvarja zlasti s tem, kako najti rešitev, da bi Slovenija zadržala ekonomsko suverenost. To pa bo mogoče le, če bo dovolj politične modrosti, je poudaril.

Največjo odgovornost za iskanje dogovora sicer Žerjav pripisuje največjim strankam. Manjše stranke namreč v tem trenutku po njegovih besedah niso problem za dogovor oziroma so praviloma tiste, ki spodbujajo dialog, je povedal predsednik SLS.

Današnji čas zahteva rešitve za prihodnost

Žerjav je v svojem nagovoru udeležencem simpozija poudaril, da današnji čas zahteva rešitve za prihodnost. "Ne le kratkoročne, posamične, delne ali za kratek čas. Današnje gospodarske razmere zahtevajo temeljit razmislek in hitro ukrepanje, ki bo zagotovilo obrat v pozitivno smer, obrat v gospodarski optimizem," je dejal.

Vlada ima po njegovih besedah jasno vizijo, čeprav ji nekateri tega nočejo priznati. Izpostavil je pomen vzpostavitve primernega poslovnega okolja, ki bi pritegnilo domače in tuje vlagatelje. Prav vzpostavitev konkurenčnih pogojev za gospodarstvo je tudi osnovni namen vlade, je pojasnil.

Projekti, ki so pred njo, so zato toliko pomembnejši. Da bi zagotovili financiranje gospodarstva, potrebujemo močne banke. Da bi zagotovili cenejše zadolževanje, pa je treba poskrbeti, da bodo ukrepe prepoznali tudi tisti, ki Sloveniji pišejo bonitetne ocene. Zato pa je potrebna "zavora za dolgove" v obliki zapisa fiskalnega pravila v ustavo, je poudaril Žerjav. Ob tem se je zavzel, da si pri sprejemanju potrebnih reform politiki ne bi metali polen pod noge.

Ključni etični vodili za prihodnost EU sta doslednost in načelnost

Spregovoril je tudi o vlogi Slovenije v Evropski uniji in evroobmočju. Opozoril je, da EU sankcije za kršitve skupnih pravil prilagaja vsaki državi članici posebej, takšna logika pa po besedah Žerjava ni spodbudna za prihodnost Evrope. Zato je pozval, da logiko enakosti in doslednosti spoštovanja pravil zavzamejo vse evropske institucije na vseh ravneh.

Današnji simpozij je bil sicer poleg komentarja aktualnih družbenih razmer namenjen tudi orisu zgodovinskih prelomnic stranke ter njeni evropski perspektivi. Navzoče so zato nagovorili tudi predstavniki sorodnih strank iz drugih evropskih držav, zgodovinarji, med njimi Andreja Klasinc Škofljanec, Aleš Maver, Andrej Rahten in Stane Granda, pa so orisali zgodovino SLS.