Njihov namen ni, da bi nagajali vladni koaliciji, ampak da bi po na eni strani katastrofičnih izjavah predsednika vlade o skorajšnjem bankrotu državnega proračuna in na drugi povsem nasprotnim finančnega ministra Janeza Šušteršiča, da lahko preživimo brez tuje pomoči, umirili žogo. Čas je, pravi Möderndorfer, da se vzpostavi dialog med vlado in opozicijo v državnem zboru in ne morda za nekimi zidovi vladnih pisarn.

Socialnih demokratov k podpisovanju te zahteve za sklic izredne seje parlamenta niso povabili, ker je za sklic dovolj 24 poslanskih podpisov, se pravi, da podpisov poslancev SD ne potrebujejo. Vodja poslancev SD Janko Veber je napovedal, da bodo na seji vseeno tvorno sodelovali. Po njihovem mnenju je dajanje takih katastrofičnih izjav, kot je bila premiera Janše, namerno. Z njimi se pripravlja teren za izsiljen vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo, s čemer bo odprta pot do razprodaje prodaje državnih podjetij prek holdinga in mimo državnega zbora. To je pravi namen vladajoče stranke, ki se kaže tudi skozi kadrovanje. V nadzorne svete državnih podjetij, zavarovalnic in bank vlada imenuje ljudi, ki so se že v preteklosti "izkazali" pri prodajanju državnega premoženja. Vse kaže, da vlada nadaljuje s politiko, ko bodo nekateri zelo obogateli, 90 odstotkov drugih pa bo to tako ali drugače plačalo, je še dodal Veber.

V SDS opozicijsko zahtevo za sklic izredne seje zaradi izjav predsednika vlade Janeza Janše ocenjujejo kot piko na dosedanjim blokadam in spotikanju s strani Pozitivne Slovenije. Zanimivo je, pravi vodja poslancev SDS Jože Tanko, da so se zbudili šele zdaj, vse doslej pa niso predlagali nobenih konkretnih rešitev težav. V SDS so prepričani, tako Tanko, da bi morali strniti vrste ne pa s takimi predlogi politično nezaupanje še bolj poglabljati. Če že izredna seja, potem bi morali na njej govoriti o kdo je, denimo, kriv za porazno stanje v državnih bankah. S tega vidika je zahteva PS politikantstvo prve vrste, ki preusmerja pozornost stran od pravih krivcev za stanje v državi.

Predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak je bila do opozicije bolj prizanesljiva. Izredna seja bi bila po njenem mnenju na mestu, če bi jo zaprli za javnost. Tako bi se lahko odkrito pogovorili o zadevah, ki niso za primerne za celotno javnost in morda bi potem vsi verjeli, da je stanje resno. Tudi Pozitivna Slovenija, ki ves čas išče le izgovore zakaj, na primer v ustavo ne zapisati zlatega fiskalnega pravila, kar v resnici zmanjšuje ugled Slovenije v svetu.

Predsednik državnega zbora in stranke Državljanska lista Gregor Virant vsebine zahteve PS ni želel komentirati. Povedal je le, da skupaj s pravniki preučujejo ali so zlasti predlogi dveh sklepov – eden od njih omenja tudi predlog, naj premier Janša odstopi – napisani korektno in skladno s poslovniškimi pravili. Meni namreč, da bi ti bil sodili v vloženo interpelacijo ali kaj podobnega, za kar pa so predvidena drugačna pravila. Dokončno bodo o sklicu odločili v torek.