"Potrošniki morajo preživeti z vedno bolj omejenimi sredstvi, saj se plače znižujejo, narašča pa število brezposelnih. Tako občutne in tako številne podražitve, kot jih napovedujejo, bi zagotovo še dodatno znižale kupno moč slovenskih potrošnikov in mnoge potisnile na rob preživetja," je negativne posledice podražitev povzela Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije. Dodala je še, da se ponudniki blaga in storitev ne zadevajo, da brez potrošnikov ni oživitve gospodarstva.

Standard slovenskega potrošnika po zadnjih podatkih Eurostata znaša 81 odstotkov povprečja EU, po cenah hrane pa je Slovenija občutna dražja od držav s primerljivim življenjskim standardom. "V Sloveniji so v letu 2011 cene hrane in pijače znašale 97 odstotkov povprečja EU, medtem ko so Čehi plačevali 80 odstotkov, Portugalci pa 90 odstotkov povprečne cene," je pojasnila Kutinova in poudarila, da smo pred petimi leti pri višjem standardu plačevali le 90 odstotkov povprečne EU cene.

Preberite še: Tudi pri jesenskih podražitvah hrane najbolj sočni kos trgovcem

Cene živil dvigajo še trgovske marže, ki so bile v letu 2009 za 30 odstotkov višje od povprečja v EU in najvišje v EU. Na ZPS so zato prepričani, da imajo trgovci še dovolj manevrskega prostora za blaženje obstoječih in napovedanih podražitev.

Na ZPS so prepričani, da bodo podražitve potrošnike pripravile do razmisleka glede zvestobe izbranemu trgovcu. "Če boste za kilogram piščančjih prsi Perutnine Ptuj v Sparu odšteli cent manj kot 10 EUR, v Mercatorju 9,29 EUR, boste v prodajalni Perutnine Ptuj v Ljubljani odšteli le 5,60 EUR," je izpostavila Kutinova. Razlike v cenah so lahko velika, kilogram belih žemljic v različnih trgovinah stane od 1,65 do 4,18 evra, kilogram bele štruce pa od 0,84 do 2,28 evra, liter navadnega jogurta z 1,3 mlečne maščobe. Od 1,05 do 1,94 evra, za piščančji file brez kosti od 6,78 do 9,99 evra in svijsko stegno brez kosti od 5,55 do 6,99 evra. Po mnenju ZPS je čas, da potrošniki začnejo izbirati "z nogami".

"Če boste za liter navadnega jogurta Ljubljanskih mlekarn z 1.3. m.m. odšteli okoli 1.90 EUR (Mercator, Tuš, Spar), boste za jogurt Ljubljanskih mlekarn pod blagovno znamko Hofer odšteli le 1,05 EUR. Razlika je preko  80 odstotkov," izpostavili na ZPS.