Premier Janša je še dejal, da bomo s tem, če ne bomo reformirali trga dela, pokojninskega sistema, uravnotežili proračuna, stabilizirali bančnega sistema..., vsakič korak bližje temu, da zaprosimo za tujo finančno pomoč. Če bo Slovenija naredila vse te korake še septembra, potem ne bo več toliko težav z likvidnostjo, je poudaril. Dejal je, da lahko vse te zakone sprejme koalicija s svojimi glasovi v DZ.

Janša je še dejal, da DeSUS in njegov predsednik Karl Erjavec nista najšibkejši del vlade, kot se to ugiba. So pa poskusi, da se nekatere koalicijske stranke destabilizirajo in se ustvarijo pogoji za spremembo oblasti. To ni nič novega, zaenkrat pa za to ni večjih nevarnosti, ker ni alternative trenutni vladi oz. noče nihče prevzeti te odgovornosti. "Če bi bil interes, bi se te zadeve hitreje dogajale", je dejal.

V oddaji, v kateri so sodelovali še predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, podpredsednik SDS Zvonko Černač, predsednik SD Igor Lukšič, predsednik Državljanske liste Gregor Virant, predsednik DeSUS Karl Erjavec, predsednik SLS Radovan Žerjav in predsednica NSi Ljudmila Novak, so se posebej ustavili pri vprašanju bonitetnih ocen in s tem povezanimi izgubami za slovensko gospodarstvo. Na vprašanje, če bodo politiki iz svojega žepa plačali milijone evrov, ki jih izgubljamo, ker se ne morejo dogovoriti med sabo, Janković pravi, da bo tudi on prispeval iz svojega žepa, tako kot vsi državljani.

... zaradi Janše in SDS

Ob tem je poudaril, da so bonitetne agencije trikrat znižale ocene Sloveniji zaradi Janše in SDS. Prvič, ko je SDS rušila Pahorjeve reforme, drugič, ko je Janša napovedal, da bomo Bruselj prosili za pomoč, tretjič pa, ko je je izjavil, da je Slovenija na robu bankrota. Janković je ponovil, da vpisa zlatega pravila v ustavo ne želijo podpreti, ker vlada ne namerava zviševati prihodkov v proračun, ampak predvideva samo rezanje, to pa pomeni nevarnost, da ne bomo mogli izpolniti zavez iz pravila.

Predsednik SLS in gospodarski minister Žerjav pravi, da je SLS dokazala že v prejšnjem mandatu, da se zna dogovarjati in sklepati kompromise. Tudi sam se je osebno zavzel za to, da dosežemo dogovor. Poudaril je, da obžaluje, da do konsenza ne more priti. Gre za projekte ki so relativno enostavni in pomembni, da damo pozitiven signal trgom, meni.

Virant je dejal, da je Državljanska lista zraven pri vsakem kompromisu. Če bi bile vse stranke tega sposobne, bi bilo bistveno boljše, je dejal. Ob tem je poudaril, da
nas "nabijanje med Janšo in Jankovićem ne bo pripeljalo nikamor". Novakova je dejala, da je koalicija v vseh pomembnih predlogih enotna, agencije pa so zaznale negativne signale, ker niso dosegli dogovora z opozicijo.

Erjavec je dejal, da je problem v celotni slovenski politiki. Prepričan je, da bodo znotraj koalicije dosegli konsenz, problem pa vidi v tem, da opozicija in koalicija ne znata sodelovati.