Vse dolge izmenjave žog, ki so letele z neverjetno hitrostjo le nekaj centimetrov nad mrežo, je osvajal Čeh, čeprav bi jih moral po vseh do zdaj zabeleženih statistikah dobivati Švicar. Ne organizatorji, ne gledalci, ne novinarji niso pred dvobojem niti za hip pomišljali, da bi Švicar lahko obtičal v četrtfinalu, le Škot Andy Murray je po zmagi nad Marinom Ćilićem na vprašanje, kako bo s Federerjem v polfinalu - ali se bo ponovil letošnji Wimbledon (zmaga Federerja) ali londonske olimpijske igre (zmaga Murraya), odgovoril, da razmišlja predvsem o Tomasu Berdychu. Vrhunski teniški igralci se namreč med seboj "čutijo", kajti drug o drugem vedo vse. Neuspešen tudi v Londonu, kjer je izpadel v prvem kolu, je Berdych, šesti nosilec turnirja v New Yorku, s svojo ekipo odpotoval v ZDA, kjer so na trdi podlagi trenirali trikrat na dan. In edini cilj takega treninga je bil - v dolgih točkah odigrati uspešen udarec več kot Roger Federer. "Čutili" so namreč, da bo Federer ključ do Berdychovega sanjskega uspeha, osvojitve prvega turnirja za grand slam.

Ve se, in tudi sam Andy Murray je potrdil, da je po osvojitvi zlate olimpijske medalje, ko so popustile vse napetosti, pritiski, slavja in ovacije, hotel biti sam, brez mame Judy in brez zaročenke Kim Sears, ki jo je spoznal leta 2005, staro 17 let, prav med grand slamom v New Yorku. Odpotoval je v Kanado, nekaj dni pred turnirjem v Torontu najel sobo v hotelu in se zaklenil vanjo. "Enostavno sem se razjokal, bil sem v povsem razsutem stanju!" je priznal Andy Murray. Šampioni čutijo, kdaj so na vrhu in kdaj na tleh. In v Torontu, tudi na ameriški celini kot Berdych, je Murray začel priprave za odprto prvenstvo ZDA. Ni naključje, da se bosta srečala v polfinalu, oba odločena osvojiti prvi grand slam.

Tako je Tomas Berdych, doma iz majhnega češkega mesta Valašske Meziriči, od koder prihaja tudi nogometni reprezentant Milan Baroš, po zmagi nad Rogerjem Federerjem postal najbolj trofejni igralec. Američani, ki so nori na podpise slavnih športnikov, žogice, žoge, drese, replike pokalov, copate in podobno "kramo", so si letos v parku Flushing Meadows omislili prodajati posebej označene in v spektakularne lesene šatulje zapakirane teniške žogice, s katerimi so bili odigrani dvoboji. Prodajajo zadnjih dvanajst žogic posamezne tekme, žogica, s katero je bila dosežena zmaga, pa ima dvojno ceno. Srečnik, ki se je dokopal do žogice, s katero je Berdych zapečatil Federerjevo usodo na zadnjem letošnjem turnirju za grand slam, je zanjo odštel 60 dolarjev in še isti hip dobil ponudbo za odkup - 120 dolarjev. Ostalih zadnjih enajst žogic s četrtfinalnega obračuna med Berdychom in Federerjem so prodali po 30 dolarjev za eno.

Toliko kot v New Yorku stane (ne v hitri prehrani) sočen in okusen hamburger, ki ga imajo na svojih jedilnikih tudi najbolj slavne restavracije. Hamburger je pač v ZDA največkrat izgovorjena beseda, zato je tudi Andy Rodick ob slovesu od tenisa dejal, da je razlog predvsem njegov komolec, ki je videti kot hamburger. Na zunaj privlačen, znotraj je pa vse po malem zmleto.