Če bo reforma sprejeta, bo po Svetlikovih besedah sicer narejen majhen korak, a glede na probleme na tem področju bistveno premajhen. Predvsem pa je po Svetlikovih besedah zaskrbljujoče, da je predlagana cela vrsta sprememb, ki vplivajo na to, da bodo pokojnine nižje odmerjene in potem tudi usklajevane ter da tako ne bo dosežen cilj, da bi padanje pokojnin ustavili.

"Spremembe so zelo mile"

Svetlik tudi ocenjuje, da so spremembe, ki naj bi zagotovile dotok sredstev v pokojninsko blagajno, zelo mile in da se s predlaganimi ukrepi pokojninske blagajne ne bo bistveno razbremenilo. Če bo reforma uveljavljena, pa bo morala biti zelo hitro dopolnjena.

Boji se tudi, da bi se spet lahko ponovila "trgovina izpred 12 let, ko so sindikati pristali na padanje pokojnin, ob tem da se ni podaljševala delovna aktivnost, kot bi bilo treba".

"Če bi posegli v odmor za malico in dodatek na delovno dobo, se mi sploh ne bi pogajali"

Kot pravi, težko ocenjuje, ali bo tokrat prišlo do dogovora. "Vsekakor so sedaj sindikati najbrž nekoliko slabe vesti, ker so pripomogli k poglabljanju krize s svojimi manevri in odločitvami. Konec koncev pa to isto velja tudi za sedanjo koalicijo, ki je netila požar, zdaj se pa pojavlja kot gasilec," je dejal.

Senjur: Pokojninsko reformo je treba nujno sprejeti

Za pokojninsko reformo je sicer po njegovi oceni bolj verjetno, da bo sprejeta, kot za spremembe na področju delovnih razmerij, saj so z njimi nezadovoljni tako delodajalci kot sindikati.

Profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Marjan Senjur pokojninsko reformo podpira, saj je prepričan, da jo je nujno treba sprejeti. Kar vlada trenutno ponuja, je sprejemljivo, pravi Senjur, ki poudarja, da je razlikovanje med reformo v času prejšnje vlade in sedanjo reformo pomembno samo za politike.

Senjur ne vidi nič slabega v tem, da je sedanji predlog reforme nekoliko blažji od prejšnje. Kot je dejal, bi namreč že prejšnja vlada lahko nekoliko ublažila reformo, saj je imela vse možnosti, da s socialnimi partnerji doseže kompromis, pa tega ni storila. Meni, da bi sedanja vlada lahko dosegla konsenz s socialnimi partnerji in tako izpeljala reformo, ki bi jo morala že prejšnja.