Ameriški zasebni delodajalci so julija ustvarili 173.000 več delovnih mest, kot so jih ukinili, analitiki pa so za avgust napovedovali 143.000 neto ustvarjenih delovnih mest, poročajo tuje tiskovne agencije. Število neto ustvarjenih delovnih mest je bilo avgusta najvišje po marcu.

Poročilo izpostavlja, da se je ustvarjanje novih delovnih mest ustavilo predvsem v sektorju predelovalne industrije, ki je bil po recesiji v letih 2008 in 2009 ključna gonilna sila ameriškega gospodarstva.

Danes pa so bili objavljeni tudi podatki o gibanju obsega ameriških storitvenih dejavnosti. Vrednost indeksa Instituta za upravljanje s ponudbo (ISM) se je avgusta zvišala z julijskih 52,6 točke na 53,7 točke. Ameriški storitveni sektor zaposluje kar 90 odstotkov vse delovne sile, indeks ISM pa zajema vse od trgovine na drobno in gradbeništva do finančnih storitev, zdravstva in turizma.

ZDA se sicer soočajo z upočasnjeno gospodarsko rastjo, ki je bila v drugem četrtletju 1,7-odstotna, in naraščajočo brezposelnostjo. Podatki o stopnji brezposelnosti bodo objavljeni v petek, julija pa je stopnja brezposelnosti znašala 8,3 odstotka.

Stopnja brezposelnosti v ZDA sicer že 42 zaporednih mesecev ostaja nad osmimi odstotki, analitiki pa za avgust ne pričakujejo povišanja.